Săptămâna ușilor deschise 2012 a început cu acțiuni dedicate aniversării a 135 de ani de la fondarea Biblbiotecii Municipale: promovarea logou-lui BM, prezentarea expoziției de carte BM „B.P. Hasdeu” – suport informațional pentru comunitatea chișinăuiană.

Un eveniment important al zilei a fost frumoasa întâlnire a elevilor din cl. a I-a și a III-a (Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”) cu scriitorul și folcloristul Iulian Filip cu genericul Îmi pare bine să știu că ai vrea să mă știi.

La activitate au participat Vasile Șoimaru, cercetător și publicist, maestru în artă fotografică, Nicolae Todosă, scriitor din Cahul, învățători și părinți.Directoarea bibliotecii, C. Șatravca, a prezentat cărțile pentru copii ale lui Iulian Filip de la expoziția de carte Îmi pare bine să știu că ai vrea să mă știi.

Iulian Filip a recitat copiilor câteva poezii din cărțuliile Au vrut melcii să se bată, Plăcințele cu mărar, Rochița leneșă ș.a.

Micii cititori au venit pregătiți la această întâlnire cu un frumos recital de poezie din creația scriitorului și cu multe întrebări din viața și opera lui Iulian Filip de ex.: Ce va determinat să fiți scriitor? Copii Dvs v-au moștenit talentul? Melodia Dvs preferată din copilărie? Cât timp ați scris Nucul cu singură nucă? Care a fost prima carte scrisă? De ce cartea Plăcințele cu mărar vă place așa de mult? L-ați întâlnit vreodată pe Moș Crăciun? Câte cărți ați scris? (R.: 65 scrise, dintre care 30 conțin și grafică, executată de dlui) ș.a.

Iulian Filip și-a prezentat prietenul său Nicolae Todosă, care a venit la bibliotecă cu un dar – cartea sa nouă Valea Dragă, apărută în 2011, pe care a lăsat o dedicație pentru cititorii bibliotecii. Autorul cărții a povestit copiilor amintiri din copilăria sa, le-a spus că hărnicia și munca îl înfrumusețează pe om îndrumându-i să fie silitori și să învețe bine.
La finele activității copiii i-au mulțumit lui Iulian Filip pentru frumoasa întâlnire și i-au dăruit flori.

Ca amintire pentru Iulian Filip, participanți și pentru noi, bibliotecarii, Vasile Șoimaru a imortalizat activitatea.Dragi cititori, vă invităm să participați la activitățile culturale și bibliografice din cadrul programului Săptămâna ușilor deschise. Vă așteptăm cu plăcere!