27 martie – 70 de ani  
de la nașterea scriitorului
 Aurel Ciocanu

 

              Aurel Ciocanu – poetul, prozatorul și traducătorul s-a născut la 27 martie 1943 în s. Mălăiești, Râșcani. A absolvit școala medie din s. Șaptebani, iar în  1965  și Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere. Din 1965 până în1986 activează la revista pentru copii Scânteia leninistă. Activează totodată la Colegiul pentru traduceri de pe lângă Uniunea Scriitorilor din Moldova, la revista de satiră și umor Chipăruș, ziarul Moldova suverană, este colaborator literar al revistei „a”Mic”
            La vârsta de 15 ani publică prima poezie în Scânteia leninistă. Debutează editorial în 1970 cu cartea pentru copii Băiețelul din geamul albastru. De-a lungul anilor editează, atât culegeri de versuri pentru maturi Glob matern (1973), Arme în iarbă (1976), Iarna dragostei (1984), Iubind(1991) ș.a., cât și basme și versuri pentru copii Corăbioare (1972), De vorbă cu-n ghiduș (1974), Sus la codru (1978), Umbrela cosmonautului (1979), Pălăria lui Cipolino (1981), Unchiul meu Păcală (1982) etc., în care autorul îmbină realul cu fantasticul, creând chipuri și imagini sugestive. Numeroase versuri semnate de poet au devenit texte de cântece. Unele cărți au fost traduse în mai multe limbi.
            Împreună cu Mihai Papuc alcătuiește Închinare la Luceafăr – antologie de texte despre și pentru Eminescu (1975); este coautor al monografiei satului natal Acasă, la Mălăiești (2006).
            În 1998 i s-a acordat Titlul Onorific Maestru al LiteraturiiActualmente Aurel Ciocanu locuiește în SUA.
Azi, când își aniversează vârsta de aur a unui bărbat, septuagenarul Aurel Ciocanu a devenit între timp și traducător din engleză în română și viciversa, bucurând spiritul miilor de admiratori. Aurel Ciocanu a fost și, credem, că a rămas un caracter ambițios și plin de fanatism, în sens pozitiv, în a oferi copiilor creații de valoare, clipe de vis și de neuitat,  prin a discuta cu ei de la egal la egal despre toate,  de a glumi cu ei și a-i încuraja.

            Noi îi urăm maestrului Aurel Ciocanu o imaginație imensă și profundă, o muză zbuciumată dar frumoasă și multă, multă sănătate! La mai mult și la mai mare!

 

Reclame