Orice obiect are un început la baza căruia este un creator. Chiar și cele mai elementare din ele, cărora nu le dăm nicio importanță deosebită, dar de care ne folosim zi de zi, cândva erau considerate obiecte de lux, pe care oamenii de rând nu şi le puteau permite.

Iată câteva invenţii utile:

Săpunul

Săpunul a fost inventat în Sumeria, în urmă cu 4000 de ani. Abia în 1820 a devenit suficient de ieftin pentru a putea fi cumpărat de oricine.

Lacătul și cheia

În 2000 î.Hr., egiptenii au confecționat lacăte și chei din lemn pentru a păstra în siguranță comorile regale. Aceste lacăte și chei erau decorate cu aur pentru a arăta importanța lor. În 1865, Linus Yale Jr. a patentat un lacăt obișnuit care putea fi produs în serie. Ulterior, acest tip de lacăt a fost denumit yală sau broască.

Chibriturile

Gustave Pasch din Suedia a brevetat chibriturile în 1845, însă acestea nu au fost produse decât în 1855. Modelele inițiale se aprindeau accidental sau emanau gaze periculoase.

Fermoarul

Acest mecanism ingenios a fost inventat de către americanul Whitcomb Judson în 1891. Însă, abia peste 19 ani fermoarul a devenit mai ușor de utilizat.

Periuța de dinți

Periuța de dinți a fost inventată de William Addis în 1780.

Nasturii

Nasturii au fost folosiți încă din Antichitate. Se crede că nasturele modern cu două găuri a fost inventat în Scoția acum 4000 de ani.

Textile din pânză de păianjen

Se știe că pânza de păianjen este mai rezistentă decât oțelul, dar mai flexibilă, iar încercările de a folosi pânza de păianjen în industria textilă au dat greș până acum. Simon Peers și Nicholas Godley au reușit să creeze un material făcut din pânză de păianjen lung de 3,4 metri. Pânza a fost creată pe parcursul a patru ani, costurile ridicându-se la jumătate de milion de dolari.

Tacâmurile

Tacâmurile au apărut pe mese acum mai bine de 400 de ani. Furculița a devenit un element indispensabil al tacâmurilor italiene prin 1500 și a fost utilizată în Anglia, Franța și America din anii 1600.

Cada de baie

Cada de baie a fost folosită pentru prima dată în 1800 î. Hr. În Babilon.

Umbrela

Umbrela a fost utilizată împotriva soarelui pentru prima dată în China Antică. Mult mai târziu, a fost folosită pentru protecția împotriva ploii. Denumirea provine din latină și înseamnă „umbră mică”.

Conservele

Englezul Peter Durand s-a gândit să păstreze mâncarea în cutii speciale de tablă. El și-a vândut ideea lui John Hall și lui Bryan Donkin, care au înființat o fabrică de conserve în 1811.

Lama de ras

În 1901, un vânzător ambulant american pe nume King Camp Gillette a inventat lama de ras. De aici provine denumirea uneia din cele mai cunoscute lame de ras – Gillette.

Umerașul

Thomas Sheraton, un cunoscut producător de mobilă, a construit umerașe fixe în dulap, în anii 1790. Umerașele portabile au fost produse o sută de ani mai târziu.

Reclame