28 aprilie – 60 de ani
de la naşterea scriitorului
Ioan Mânăscurtă

      Prozatorul, publicistul, traducătorul Ioan Mânăscurtă s-a născut la 28 aprilie 1953 în s. Popeştii de Sus, Drochia, într-o familie de intelectuali. A făcut studiile medii la şcoala din satul natal. În 1975 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, Secţia Ziaristică. Îşi începe activitatea profesională în calitate de redactor la ziarul Tinerimea Moldovei, apoi la revista FemeiaMoldovei, unde publică o serie de interviuri cu personalităţi ale culturii din Moldova, eseuri despre clasicii literaturii române. Ulterior este redactor-şef la Colegiul de Traduceri al Uniunii Scriitorilor, în 1992 devine director al Editurii Uniunii Scriitorilor din Moldova. Susţine rubrici la revistele Moldova, Chipăruş, Patria tânără. Debutează cu volumul de interviuri şi eseuri Noi şi gândurile noastre , urmat de Lecţia de suflet, Bărbaţii universului, Artefact, Mâine când ne vom întâlni pe Pământ ş.a. Proza lui a fost tradusă în rusă şi ucraineană, iar romanul pentru adolescenţi Artefact – în franceză, cehă, japoneză, bulgară ş.a.
       Actualmente este preşedinte al Asociaţiei Culturale Editoriale Priceps.
     Proza lui Ioan Mânăscurtă este de două ori romantică: prin nostalgia pentru Cer şi alta pentru Pământ…
Mihai Cimpoi
     …Scrisul lui Mânăscurtă poartă pecetea harului. Dându-şi importanţă că trăeşte viaţa, scriitorul nu face decât să trăiască până la sacrificiu cuvintele.
Ilie Lupan
   Îl văd asediat de preocupări multiple, setos de a pătrunde şi de a investiga personalităţi şi fenomene.
Alexandru Gromov

Stimate domn Ioan Mânăscurtă!
     Vă felicităm cu frumoasa aniversare a 60 de ani şi vă dorim din toată inima să aveţi parte de multă, multă sănătate, pace în suflet, seninătate în priviri, inspiraţie şi putere de creaţie. Vă dorim pe această cale,  succese şi realizări frumoase! 
Reclame