Paștele – sărbătoarea eternei lumini

         Paștele reprezintă sărbătoarea învierii Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoarea luminii eterne, este cununa tuturor învierilor săvârșite de Domnul. Semnificația ei constă în înfrângerea și desființarea morții, așa cum cântăm în sfânta biserică: „Hristos a înviat din morți, cu moarte pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruind”.
               Biserica noastră Ortodoxă cinstește întreaga viață, învierea Mântuitorului Iisus Hristos și Paștele ca izvor al credinței și centru de lumină al întregii vieți creștine.


Mielul
Mielul îl simbolizează chiar pe Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, care s-a jertvit pentru păcatele lumii și a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Mielul fript este felul principal al mesei de Paște.


Crucea
Crucea este simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, al jerfei lui Iisus pentru salvarea omenirii. În anul 325 după Hristos, la Consiliul de la Niceea, împăratul roman Constantin a declarat Crucea drept simbol al creștinătății. Lumânarea de Înviere
În noaptea Învierii, fiecare participant la serviciul divin trebuie să aibă cu el o lumânare pe care o aprinde și o ține aprinsă tot timpul săvârșirii Sfintei Învieri. După Înviere, fiecare se întoarce cu lumânarea aprinsă acasă.  Se spune că se aduce lumina Învierii sau vestea miracolului. Lumânarea se păstrează tot timpul anului, aprinzându-se ori de câte ori se abate vreo nenorocire asupra familiei, membrii acesteia fiind astfel călăuziți de lumină.Ouăle roșii
Simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la învierea Sa din morți. Oul, el însuși purtător de viață, este simbolul regenerării, al purificării și al veșniciei. Când se sparg ouăle prin ciocnire, se spune: Hristos a Înviat!, Adevărat a Înviat!, iar în perioada Paștelui creștinii folosesc aceste cuvinte, drept salut.
            Culoarea roșie a ouălor simbolizează sângele lui Iisus.


Pasca
Pasca este una din vechile jertve nesângeroase, spre deosebire de miel. Cândva demult, era sub forma unei pâini nedospite. Cu timpul rețeta ei s-a modificat, fiindu-i adăugate diferite ingrediente (stafide, brânză, zahăr). Prepararea ei este o sarcină excluzivă a femeilor.Iepurașul
Provine de pe meleagurile germane și este aducătorul de ouă roșii. În perioada precreștină, iepurele era simbolul pământesc al zeiței Eastre, însemnând fertilitatea și renașterea naturii. Mai târziu,  germanii au adus cu ei iepurașul pascal în America.   

       Dragi cititori!
 Fie ca spiritul Sfânt al Sărbătorilor de Paște să vă lumineze sufletele și casele! Vă dorim ca Iisus Hristos să învie în inimile și viețile voastre! Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ocrotească! HRISTOS A ÎNVIAT!
Reclame