Nu există nici o persoană care, cel puțin o dată în viață, să nu fi admirat o albină pe o floare, să nu fi ținut în mâină o buburuză sau un cărăbuș ori să nu fi rămas surprinsă de zborul plin de forță și tenacitate al unui bondar într-o poiană cu flori. Copilăria noastră începe, de fapt, odată cu clipele de neuitat ale întâlnirii cu natura și cu ființele ei, care ni se par uneori, ciudate și dezagreabile, alteori – minunate, adevărate bijuterii naturale, numite insecte.
            Prezenţa insectelor în jurul nostru nu este întotdeauna plăcută şi multora le pare că aceste fiinţe nu prezintă mare interes, provocându-le chiar repulsie. Insectele sunt printre cele mai „bătrâne” populaţii de pe Terră, iar lumea lor este foarte diversă şi interesantă. Insectele constituie 80% din totalitatea vieţuitoarelor de pe Terră şi cuprind mai mult de un milion de specii, care au ocupat toată planeta. Acestea se întâlnesc oriunde: la fundul oceanelor şi pe cei mai înalţi munţi, la Polul Nord şi în pustiu. Unii specialişti estimează numărul lor la cel puţin zece milioane, considerând că multe specii urmează să fie descoperite.

            Departe de a fi monoton şi cenuşiu, uriaşul univers al insectelor ne oferă o varietate ameţitoare de culori, forme şi obiceiuri care pot inspira pagini la fel de senzaţionale ca romanele de aventuri.

Cărţi despre lumea insectelor pe care le puteți consulta la bibliotecă:


          Biblioplanet: Revistă de informaţii ştiinţifice pentru elevi;

          Comportamentul animalelor;
          Distrează-te și învață cu prima ta enciclopedie despre animale de Steve Parker;
          Fluturii: Enciclopedie ecologică ilustrată de Tudor Cozari;
          Insectele: Mică enciclopedie de Tudor Cozari;
          Lumea animală a Moldovei;
          „Meșteri” iscusiți din lumea animală de Modest Guțu;
          Mica enciclopedie a artizanilor naturii de Tudor Opriș;
          Mica enciclopedie a insectelor curioase de Tudor Opriș;
          Mica enciclopedie a prieteniilor din natură de Tudor Opriș;
          Micile vietăți de pe Terra;
          Plante și animale: Enciclopedie pentru tineri;
          Taine, curiozități, fenomene din Științele naturii;
          Ucigașii din natură de Diane Stephens;
          Viața insectelor; 
          Viața în grădină.

           Aceste cărți completează cunoștințile noastre despre cele mai diverse și miraculoase aspecte din viața insectelor: răspândire, particularități de organizare și colorit, modalități de locomoție, nutriție, reproducere etc. Imaginile cuprind cele mai „intime” și neverosimile aspecte din viața acestora, o existență pe care cei mai mulți dintre noi o ignoră și pe care aveți ocazia să o cunoaștenți în detalii.

   Știați că…?

            …insectele au apărut acum aproximativ 400 milioane de ani şi aproape toate ordinele de insecte care existau în urmă cu 200 milioane de ani au reprezentanţi şi în fauna actuală. E un exemplu impresionant de supravieţuire, rezultat al adaptării perfecte la cele mai diverse condiţii de viaţă.

            …cele mai agresive insectesunt furnicile de foc, care mişună prin pădurile tropicale. Ele nu au duşmani naturali, ba chiar îşi decimează în lupte crâncene confraţii – furnici din alte specii. Cei care au norocul de a se nimeri în calea coloniilor de furnici aflate în mișcare, ce devorează tot ce le iese în cale, sunt supuşi unui risc real de a se alege cu răni grave. Muşcătura acestora dă o senzaţie de arsură insupărtabilă. În Africa au fost atestate cazuri îngrozitoare, când copii sugari, lăsaţi nesupravegheaţi în leagăne, au fost devoraţi de furnicile de foc.

            …cel mai voinic gândac este scarabeul Onthophagus taurus, capabil să împingă o greutate mai mare decât cea proprie de 1.141 de ori. Este ca şi cum o persoană cu o greutate de 70 kg ar reuşi să deplaseze 80 de tone.


            …savanţii brazilieni au adus albine din Africa sperând că prin încrucişare cu albine locale, mai puţin agresive, acestea ar putea produce mai multă miere. Albinele africane sunt foarte agresive şi irascibile, iar cele care au scăpat, s-au răspândit în America de Nord. Acestea au fost numite albine ucigaşe, deoarece atacă oamenii şi animalele în roiuri uriaşe provocând chiar moartea. Ele îşi urmăresc victima pe distanţe lungi şi în număr mare faţă de albinele locale, mai blânde. Albinele îşi rotesc aripile cca de 11.400 de ori pe minut, ceea ce produce acel bâzâit specific.

Reclame