Dragi elevi și studenți, cititori ai Bibliotecii „Târgu-Mureș”,

primiți cele mai sincere felicitări și urări de bine
cu ocazia începerii noului an de învățământ 2013-2014. Este un început nou, pe care urmează să-l parcurgem împreună, spre afirmarea voastră ca personalități, și să vă asigurăm de tot respectul și sprijinul nostru. În acest context, vă dorim  noi energii creatoare, multă inspirație, sârguință și succese pentru a cuceri imensul univers al cunoștințelor.
Începutul unui nou an școlar, dragostea pentru lectură și carte adună mii și mii de copii în școli și în biblioteci pentru a  fi salutați Bun venit la Ziua Cunoștințelor!  Pentru toți cei care vor să acumuleze cât mai multe cunoștințe, să-și înțeleagă rostul în viață, să se descurce în toate problemele de existență umană, cel mai bun învățător este cartea. Ea este comoara fără de preț care te conduce la bine, te face să te bucuri, să râzi și să plângi. O carte citită te îndeamnă să citești și alte cărți, iar toate împreună formează baza trainică a culturii noastre.
            Există o foarte mare varietate de cărți: romane, benzi desenate, enciclopedii, dicționare…Dar indiferent de subiect, la originea unei cărți se află întotdeauna un autor care vrea să povestească o întâmplare sau să transmită informații cititorilor. Pentru a-și face cunoscută munca, autorul poate să apeleze direct la un tipograf, sau în cazurile cele mai frecvente, să ceară unui editor să o publice. Atunci, editorul, împreună cu autorul, preia toate etapele de realizare a cărții.
Conceperea unei cărți
            Autorul. Fără autor nu ar exista cărți. Cel care scrie romane sau documentare este

creatorul textului. După ce și-a redactat manuscrisul, el îl poate trimite mai multor editori spre publicare. Dacă textul lui este acceptat de o editură, autorul semnează un contract prin care se angajează să nu mai publice în altă parte aceeași lucrare, nici măcar parțial. Editorul se angajează să achite drepturile de autor și preia în sarcina sa toate operațiunile necesare ca manuscrisul să fie tipărit și pus în vânzare.

            Editorul. Editorul servește drept intermediar între autor și cititor. Când un autor îi propune un manuscris, el îl citește și verifică textul atât din punctul de vedere al calității, cât și al informațiilor pe care le cuprinde. Uneori editorul este cel care hotărăște realizarea unei cărți sau a unei colecții: în acest caz el are inițiativa contactării unor autori pentru a le cere să conceapă și să scrie o lucrare. Editorul publică sau reeditează opere vechi care se bucură în continuare de succes.
           
Știați că…
            … Tiparnița a fost inventată în secolul al VI-lea, în Europa Occidentală, de către germanul Gutenberg. Pentru tipărirea unei Biblii în două volume (total 1.248 de pagini), el a trebuit să lucreze timp de trei ani la rând. Gutenberg a reușit să imprime 200 de astfel de volume, dintre care astăzi se mai păstrează 47;
 
            … J.K. Rowling, autoarea cărților cu Harry Potter, ar câștiga aproximativ 100.000 de euro pe săptămână. Această scriitoare britanică este astăzi cel mai vândut autor, după Shakespeare;
 
 
              … Cea mai mare carte din lume este „Atlasul Klencke” și pentru a o ridica este nevoie de șase persoane. Pentru a putea fi deschisă mai este nevoie de două persoane, întrucât exemplarul măsoară 1,75 metri în înălțime și 1,90 metri în lățime. Cartea aceasta neobișnuită a fost un cadou din partea neguțătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al II-lea, după reașezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1960.
Cartea
Dacă e a ta, s-o păstrezi ca pe o floare,
Iar dacă-i a altcuiva, grijă ai cu-atât mai mare!
Nu-ndoi în chip de semn filele, fă-ți semn de carte;
Cu creionul să nu-nsemni rândurile nici o parte!
Nu citi culcat, s-adormi prins de vise și imagini;
Nu mânca, citind, un corn, să presari fărâme-n pagini!
N-o uita pe vreun cerdac ori pe iarbă niciodată,
Mai ales, n-o ține-un veac, dacă-i carte-mprumutată!

 

Mai ai grijă să n-o pierzi, fii atent să nu o plouă!
Apoi cât despre coperte, să-i rămână amândouă!
După-atâția nu și nu poate-acum și-un da să fie:
Orice carte îmi ceri tu, da, ți-o dau cu bucurie!

Nina Cassian