Ați observat că diminețile au început să miroasă a toamnă? Ziua e mai scurtă, iar nopțile devin mai lungi și mai răcoroase. Noi v-am pregătit câteva informații interesante despre acest anotimp bogat și frumos.

Toamna – anotimp care succeede verii. Toamna (din lat. autumnus) durează în mediu 75-80 zile și cuprinde intervalul de timp dintre echinocțiul de toamnă (23 septembrie) și solstițiul de iarnă (22 decembrie). Toamna se caracterizează prin scăderea bruscă a temperaturilor medii lunare. 
Toamna este un anotimp al controverselor, pe care îl privește fiecare în funcție de temperament. Optimistul va aprecia faptul că căldura năucitoare a verii se domolește, iar roadele câmpurilor oferă o multitudine de vitamine care fac bucuria corpului și deliciul ochiului.

Toamna este dedicată zeului Dionysus (mitologia greacă), zeul vinului și al viței de vie, fiul lui Zeus și al muritoarei Semele, fiica regelui Cadmus și a Harmoniei.

     Știați că…

  • Frunzele copacilor se îngălbenesc toamna, pentru că își pierd clorofila – substanța care generează energie.
  • Culoarea galbenă a frunzelor poate să atragă insectele care provoacă pagube serioase copacilor. Copacul care secretă pigmenți roșii și are frunze roșii și ruginii, se simte in pericol și se „îmbracă” în astfel de veșminte roșii care nu atrag insectele dăunătoare.
  • Foioasele au un mecanism celular elaborat, care toamna duce la desprinderea frunzelor –

    adevărate „celule solare” vara, dar inutile toamna.

  • Fiecare frunză are un strat special, numit zona de extirpare. Acest strat începe să se umfle toamna, încetinind transportul de substanțe nutritive de la trunchi, până în zona de unde frunza se desprinde. Un strat protector va sigila rana, prevenind evaporarea apei și împiedicând intrarea insectelor.
  • Savanții care au descoperit și au studiat pierderea frunzișului, spun că este vorba despre un proces determinat genetic la arborii respectivi.
  • Bruma se formează pe frunze, ramuri și alte obiecte atunci când vântul, unul extreme de rece, transformă în gheață picăturile de apă care se găsesc pe acestea.

O toamnă frumoasă vă dorim!

Reclame