Revistă bibliografică

Dragi cititori, vă propunem spre atenție cărțile jubiliare în 2014:

Cartea junglei de Rudyard Kipling 120 de ani de la publicare.
Cartea junglei este o culegere de povestiri scrise de Rudyard Kipling, în perioada în care a trăit în Vermont. Cea mai cunoscută parte cuprinde trei povestiri despre aventurile unui „pui de om” abandonat, Mowgli, crescut de lupi în jungla indiană. Cele mai cunoscute dintre celelalte sunt Rikki-Tikki-Tavi, povestea unei viteze manguste, și Toomai al elefanților, povestea unui tânăr îmblânzitor de elefanți.
O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne – 150 de ani de la publicare.
O călătorie spre centrul Pământului a fost publicat în 1864 și este un roman care face parte din seria Călătorii extraordinare. Romanul este constituit dintr-un amestec abil de fapte științifice, extrapolări și aventuri. O călătorie spre centrul Pământului reflectă preocupare de o știință tânără, criptologia(știință care se ocupă de studiul scrierilor cifrate). Continuarea romanului prezintă o descriere a Islandei la sfârșitul secolului al XIX-lea, apoi se axează pe două științe în plină ascensiune: paleontologia (știința care se ocupă cu studiul dezvoltării vieții pe Pământ); geologia (știința care se ocupă cu studiul structurii și formării Pământului).
O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale 130 de ani de la publicare.
O scrisoare pierdută a fost publicată în 1884 și reprezintă o comedie de moravuri sociale și politice. Lucrarea este compusă din 4 acte și evocă viața publică și de familie de la sfârșitul secolului trecut. Tema ei este demascarea prostiei umane și a imoralității publice și private.
Cei trei mușchetari de Alexandres Dumas 170 de ani de la publicare.
Cei trei mușchetari reprezintă un roman care relatează aventurile unui tânăr d`Artagnandupă ce sosește la Paris în urmărirea visului său de a deveni un mușchetar al regelui. d`Artagnan însă nu este unul din mușchetarii din titlu, acestea se referă la prietenii săi Athos, Porthos și Aramis. Aventurile lui d`Artagnan continuă și în alte două romane ale lui Dumas: După douăzeci de aniși Vicontele de Bragelonne.
Băiețelul din Coliba Albastră de Spiridon Vangheli50 de ani de la publicare.
Cartea include 5 capitole: Băiețelul din Coliba Albastră; În țara lui Moș Crăciun; Al cui e soarele?; Candela lui Ștefan cel Mareși În ospeție la Făt-Frumos.
Morcoveață de Jules Renard120 de ani de la publicare.
Morcoveață este personajul central al romanului (se numește Morcoveață din cauza culorii părului) și reprezintă tipul copilului nevoit să îndure asprimea și nedreptatea familiei sale, în special a mamei. Aceasta îi face viața plină de chinuri. Îl însărcinează cu toate treburile casei și îl găsește „țap ispășitor” al tuturor relelor făcute de frații lui. La sfârșit, micuțul se revoltă împotriva mamei sale, răspuzând pentru prima dată „nu” la porunca acesteea și declarând tatălui său că nu mai dorește să trăiască cu mama lui.
 Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain130 de ani de la publicare.
 Aventurile lui  Huckleberry Finn reprezintă un roman al cărui erou principal este un băiat pe nume Huckleberry Finn. Acesta trăiește în târgușorul american imaginar St. Petresburg, Missouri, situat pe râul Mississippi. Duce o viață de hoinar până când o văduvă îl ia să îl educe și să-l învețe carte. Când prinde și el puțin gustul noului mod de viață, apare tatăl său care îl răpește și îl duce pe o insulă a râului pentru a-l dezvăța cu forța de bunele maniere proaspăt învățate. În final, Huck se retrage împreună cu prietenii săi pe teritoriul indian.
Despot-Vodă de Vasile Alecsandri135 de ani de la publicare.
Drama romantică Despot-Vodăare ca temă Moldova în perioada de decadență de după Ștefan cel Mare și Sfânt. Ideea este că perioadele de instabilitate politică fac posibilă ascensiunea ariviștilor. Vasile Alecsandri a preluat subiectul din cronica lui Grigore Ureche.
Crăiasa Zăpezii de H.C. Andersen170 de ani de la publicare.
Crăiasa zăpezii reprezintă un basm, care descrie aventurile și peripețiile băiatului Kay și surioare sale, Gherda. Răpit de Crăiasa Zăpezii, Kay este vrăjit, dar dragostea surioarei sale, îl va salva de răutatea Crăiesei Zăpezii