Masă rotundă:
Cartea –  cea mai perfectă creație a omului

Anual, la 2 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții pentru Copii și Tineret. Aceasta se sărbătorește din anul 1967 și are scopul de a îndrepta atenția copiilor spre carte.
Cu prilejul acestei sărbători, am organizat o activitate cu genericul Cartea – cea mai perfectă creație a omului.
Participanții, copii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, au pășit pentru prima data pragul bibliotecii „Târgu-Mureș” și au rămas plăcut surprinși de sala de lectură pentru copii, atât de frumos amenajată.
Bibliotecara le-a prezentat elevilor expozițiile: Păsările minunatele înaripate, Călătorii în lumea poveștilor, Să învățăm a iubi animalele, Copiii Chișinăului citesc o carte, Vă bucutăm cu cărți noi, Cărți cu dedicații, Un mod de viață sănătos, Dumitru Matcovschi – o amintire vie (cartea Bună dimineața, mamă), E bine să știi, Terra – copilul răsfățat al Soarelui, Grigore Vieru cel mai iubit poet al copiilor, Cărți jubiliare pentru copii în 2014, și colecțiile: CD-uri și DVD-uri pentru copii, Cele mai frumoase povești, Miturile și legendele lumii, Oare de ce…?, Disney, Să cunoaștem lumea împreună (Silvia Ursache), Biblioteca școlarului etc.


Copiii au făcut cunoștință cu cartea Urmele mele frumoase de Iulian Filip propusă  spre  lectură în cadrul programului Copiii Chișinăului citesc o carte, și au ascultat poezia Cartea bună, ca un îndemn spre lectură:
Cartea bună
Cartea-i bună când adună…
Cartea bună gând adună…
Cartea bună lume-adună
(lume bună îm-pre-u-nă!)…                                       

Dacă-adună, dacă-i bună,
cartea bună se împarte,
se împarte, face parte
și aici, și mai departe
(de aici până departe!)
din ce are bun o carte,
dacă-i bună, dacă-adună…
O lumină nu dezbină?…
De lumină se anină
rătăcitul cel prin tină
și se-nalță spre lumină –
când lumina e senină,
când lumina nu dezbină,
când lumina-i din lumină,
când lumina-i spre lumină…
Bibliotecara le-a atras atenția copiilor la cartea săptămânii Cu mami și cu tati am spor la

carte de Arcadie Suceveanu, propusă spre lectură pentru această săptămână.

Micuții au aflat informații utile despre carte, componentele cărții (coperta, cotorul, foaia de titlu, pagini cu texte și ilustrații, cuprinsul) și creatorul cărții. Fără autor, nu ar exista cărți. Cel care scrie textul este creatorul cărții. După ce și-a redactat manuscrisul, el îl poate trimite mai multor editori spre publicare.
Cu această ocazie elevii au aflat date biografice  scriitorul Hans Christian Andersen, născut la 2 aprilie 1805 în Danemarca. Printre cele mai cunoscute cărți ale scriitorului sunt: Crăiasa Zăpezilor, Mica sirenă, Rățușca cea urâtă etc. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.
Bibliotecara le-a sugerat copiilor să se împrietenească cu cartea.

Cartea este o comoară, un învățător care ne conduce la bine, ne face să râdem și să plângem. Ea nu doar ne dezvoltă vocabularul, ea ne face să fim mai buni și ne ajută mai ușor să trecem peste greutățile vieții. Cărțile ne scot la iveală calitățile cele mai bune și tot ele pot descoperi adevărați genii. Toți cei care au acces la o bibliotecă vor fi cu mult mai puternici în viață.

A scrie nu este atât de simplu. Pentru a scrie este nevoie de un har dat de la Dumnezeu. Scriitorul trebuie să știe să aranjeze cuvintele în așa fel încât cititorul fie interesat de ceea ce citește și să aibă posibilitatea să învețe ceva din conținutul lecturii.
Micuții au fost foarte entuziasmați să descopere împărăția cărților, să răsfoiască paginile frumos ilustrate și au manifestat doleanțe de a mai vizita biblioteca din care pot învăța multe lucruri interesante.
Pentru mai multe poze de la activitate accesați AICI

Reclame