La 9 aprilie, biblioteca a participat la concursul Cea mai eficientă oră de lectură, organizat de BM „B.P. Hașdeu” cu ora de lectură cu genericul Patriotismul reflectat în creaţia lui Dumitru Matcovschi.

      Participanţii orei de lectură au fost elevi de la Liceul Teoretic ,,Ştefan cel Mare”, care au lecturat în lanț un fragment din poemul Cerul tău, Moldova.

    Pe parcursul activităţii, elevii au avut de realizat mai multe însărcinări: să dezlege ghicitori, a căror răspunsuri să formeze pe verticală noțiunea de patriotism, modalitate prin care am dezvăluit tema, să propună cuvinte asociate cu termenul patriotism, să comenteze versuri din creaţia marelui scriitor, să completeze fişe cu diverse întrebări, care să le stimuleze gândirea şi să-i ajute să înţeleagă mai bine noţiunea de patrie şi patriotism. De exemplu, o întrebare a fost: ce valori are ţara noastră şi de ce trebuie să le păstrăm. Participanţii s-au întrecut în recitarea versurilor (De PatrieEu nu sânt pasăreEu n-o să mă despartApără-măfrunză de teiEterna carteMoștenitorii, Chișinăul meu cel mic), au desenat, au interpretat celebrul cântec Bucuraţi-vă. 

      Participanții au aflat informații noi – maxime despre patriotism de Dumitru Matcovschi și de alți scriitori celebri. S-au familiarizat cu materiale despre limbă, neam, simbolurile naţionale, stema şi drapelul țării noastre. Elevii au demonstrat abilităţi în perceperea noţiunilor la care ne-am referit: patrie, patriotism, neam etc. Ei au reprezentat, prin desene, cum îşi imaginează patria, natura noastră, tradiţiile. Doi dintre participanţi, îmbrăcați în haine naționale, au înscenat un dialog în baza povestirii Acasă, scrisă de D. Matcovschi. 

     Ora de lectură a avut ca scop de a-i educa pe copii în spiritul patriotismului, îndemnându-i să fie mândri de originea lor, să-şi preţuiască neamul, părinţii, credinţa, limba, să aibă mereu dragoste pentru acele valori pe care le purtăm în suflet şi care rămân cu noi o viaţă. 


AICI puteți vedea mai multe imagini de la activitate!