În fiecare an, pe data de 5 iunie, sărbătorim Ziua Mondială a Mediului, instituită în anul 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, cu ocazia celebrării Conferinței Ecologia Umană în Stockholm.

     Această zi ne oferă posibilitatea să reflectăm asupra problemei mediului. Este obligaţia noastră să contribuim la îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm, să menținem mediul curat și să dispunem de apă care să ne dăruiască sănătate, apă curată, nepoluată. Din păcate, ceea ce ne-a dăruit natura, noi respingem. Respingem aceste bunuri prin atitudinea noastră neglijentă față de mediu. Trebuie să depunem un efort comun pentru a salva planeta! Cunoaștem bine care sunt metodele de protecție, dar nu le aplicăm. Continuăm defrișarea pădurilor, care sunt o sursă excelentă de oxigen. Otrăvim apa. Aprindem focuri, deși este interzis. Optăm pentru automobile, deși ar fi corect și sănătos să optăm pentru un transport ecologic: bicicletele. Mai sunt și alte zeci de acțiuni, prin care ne punem în pericol viața și prin care distrugem echilibrul naturii.

Omul și natura sunt interdependente, neputând exista separat. Natura ne-a dăruit mereu nu doar peisaje frumoase, locuri pitorești și încântare ochiului, ci ne-a furnizat și o excelentă sursă de hrană și îmbrăcăminte. Acestea sunt cuvintele cititoarei noastre Ariadna Ciorba, elevă la Liceul Academic de Arte Plastice ,,Igor Vieru’’, pe care le-a rostit cu ocazia Zilei Mondiale  a Mediului,  în cadrul şedinţei Salonului Arte Frumoase. Ariadna Ciorba ne-a bucurat cu expoziția de desene cu titlul Un mediu curat – o viaţă sănătoasă!, pe care a prezentat-o în cadrul Salonului.  Ariadna dorește din toată inima să contribuie la menținerea unui mediu curat și, prin desenele ei, vrea să ne arate cum trebuie să fie un mediu îngrijit, protejat şi sănătos. Natura trebuie să-și urmeze cursul firesc, ciclul ei specific, fără ca oamenii să îi provoace daune. Anume acest lucru este exprimat prin această expoziție personală. Desenele ne prezintă nişte tablouri frumoase, unde natura nu este distrusă de influenţa umană. Anume astfel trebuie să arate un mediu cu adevărat sănătos şi protejat. Dacă visăm la un paradis, trebuie să ştim să îl construim şi să îl îngrijim. Dacă visăm la peisaje de vis, la locuri curate şi frumoase, precum în picturile talentatei noastre cititoare, trebuie să le ocrotim. 

 La sfârşitul activităţii, le-am vorbit participanţilor despre importanţa mediului înconjurător, abordând probleme, măsuri de protecţie şi i-am informat cu nişte curiozităţi
  • Pădurile degajă 2/3 din oxigenul pe care îl consumă lumea vie;
  • Cei mai buni bioindicatori ai stării ecologice a aerului sînt lichenii;
  • Un stejar cu vârsta de 100 de ani emană în decurs de o oră aproape 2 kg de oxigen, ceea ce reprezintă raţia zilnică pentru trei persoane. Pentru acoperirea acestei necesităţi, trebuie plantaţi circa 2500 de puieţi.
  • Cel mai poluat oraş din punct de vedere chimic este oraşul Dzerjinsk din Rusia. Aici, durata medie a vieţii bărbaţilor este de numai 42 ani, iar a femeilor de numai 47 de ani.
  • Apa fiartă în clocot omoară bacteriile abia după 15 minute de fierbere;
  • Terapeutica umană este de neconceput fără antibiotice. Penicilina a fost descoperită de către bacteriologul englez A. Fleming în anul 1928. El a observat într-o cultură veche un mucegai care a oprit creşterea bacteriilor. Acest mucegai, care creşte în sol, a revoluţionat lumea medicinii şi a salvat de la moarte sute de mii de oameni.
Dragi cititori, Ariadna Ciorba vă invită să admiraţi lucrările de la expoziţie accesând Link-ul