Inteligența, susțin specialiștii, depinde într-o oarecare măsură de gene, dar există și câteva trucuri simple la care poate apela oricine îşi dorește să-și antreneze gândirea și memoria. Până și unii dintre cei mai deștepți oameni din lume recunosc că fac mereu exerciții ca să își mențină creierul activ și tânăr. Vă prezentăm în continuare câteva sfaturi utile care te pot ajuta să devii mai deștept.

Inversează rolul mâinilor!
            Psihologii spun că, din când în când, e bine  să inversăm rolul mâinilor, adică ce faci cu stânga, să faci cu dreapta și invers. Chiar dacă ți se pare ciudat, acest exercițiu îți forțează creierul și îți creează noi conexiuni neuronale, pentru că te învață lucruri noi. Încearcă, de exemplu, să folosești mouse-ul de la calculator sau touchpadul cu cealaltă mână. Poți aplica același principiu și atunci când te speli pe dinți sau mănânci.

Fă sport!
            Tot mai multe studii, apărute în ultima perioadă, leagă mișcarea de capacitățile creierului.

Mitocondriile, o structură mică de celule care oferă energie, se creează nu doar în mușchi, ci și în creier, spun cercetătorii americani. Dacă nu îți place să faci sport, ieși măcar cât mai des la plimbare în aer curat.

            Pe cei care neglijează sau nu suportă să facă sport specialiștii îi sfătuiesc măcar să-și imagineze că fac sport, cică și asta ajută! Imaginația face creierul să activeze!
            Atunci când te uiți la un film, creierul nu este prea activ. Așa că încearcă să variezi activitățile. De pildă, privitul la televizor poate fi înlocuit cu rezolvarea unui puzzle, a unei integrame sau jucatul pe consolă.

            Ai grijă ce mănânci!
            Un rol aparte în dorința de a fi mai inteligent îi revine alimentației. Așa că ai grijă ce mănânci. Lasă la o parte dulciurile, cipsurile, pâinea cu unt și mănâncă mai mult pește, fructe și legume, care conțin antioxidanți. Utile sunt și laptele cu cafea, ciocolata sau cerealele integrale, care te ajută să ai o minte brici. Pentru concentrare, sfecla roșie este de neînlocuit. De asemenea, rozmarinul este un aliment care mărește viteza și acuratețea activității creierului.

            Vorbește singur!
            Pare ciudat, dar vorbitul singur te ajută să te concentrezi mai bine la cele ce repeți. Spre exemplu, atunci când vrei să memorezi o regulă sau o formulă, dacă o vei spune-o de două, trei ori în glas, la sigur o vei ține minte mai bine decât dacă o vei privi cu ochii.

            Îmbracă-te inteligent!
            Și încă un sfat puțin bizar la prima vedere, dar care, susțin specialiștii, funcționează – îmbracă-te inteligent!
            Cercetătorii au descoperit că tinerii care se îmbracă cu tipul de haine purtate de persoane inteligente se descurcă mai bine la teste.
            Să nu uităm și de planificarea timpului. Este foarte necesară! Identifică orele la care lucrezi cel mai bine și încearcă să profiți de ele din plin.
            
           Visează cu ochii deschiși!
            Oamenii care fac asta au un IQ mai mare, spun cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Științele Creierului.
            Şi vom încheia șirul de sfaturi prin a-ți aminti de așa-numitul efect Mozart. Se zice că muzica clasică te poate face mai deștept, de aceea elevii ar trebui să asculte cât mai multe opere și simfonii. În această privință însă părerile sunt contradictorii. Ce este sigur însă este că orice gen de muzică crește nivelul de dopamină, ceea ce ajută creierul să funcționeze mai bine. Așa că ascultă muzică, dar numai după ce ți-ai pregătit temele…

            
Reclame