Astăzi, în cadrul programului Lecturile verii, am organizat o frumoasă activitate cu genericul Să cunoaştemscriitorii.  La această activitate, alături de copii,  noi, bibliotecarii, ne-am bucurat să redescoperim feeria copilăriei.

                             


             În continuare, ne-am axat discuțiile atât pe viața, cât și pe activitatea scriitorilor preferaţi, dar  şi a celor mai puţin cunoscuţi de ei:


            Pentru început, participanții ne-au dezvăluit care sunt scriitori lor preferaţi și ce opere le plac mai mult. Au numit mai mulţi scriitori, printre care şi pe cei a căror portrete le pregătisem, pentru a le prezenta. Este vorba de Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Grigore Vieru, Iulian Filip, Spiridon Vangheli etc. I-am întrebat pe copii ce scriitori preferă din literatura universală și ei i-au menționat pe Frații Grimm, Hans Christian Andersen, Jack London etc.
Un moment captivant a fost discuția despre opera Amintiri din copilărie de Ion Creangă. Copiii sunt încântați de această povestire, mai ales că mulți dintre ei, se regăsesc în personajul principal – Nică. Ne-au mărturisit ce șotii au făcut şi ei și le-am ascultat povestirile, râzând din suflet. I-am întrebat și care este cea mai frumoasă amintire, iar ei, emoţionaţi, s-au avântat în iureşul amintirilor. Apoi, a urmat un recital de poezii din creația scriitorilor preferați (Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Grigore Vieru, Vasile Romanciuc, Ianoş Ţurcanu etc. )

             


·         Hans Christian Andersen, îndrăgitul scriitor pentru copii, a avut o copilărie destul de grea. Din lipsa banilor, nu a putut merge la școală. Câștiga doar șase franci pe lună, nu avea foc la care să se încălzească pe timp rece și nici haine să se îmbrace. A început școala la o vârstă mult mai târzie. Pe când avea 19 ani, colegii lui aveau 10. Visul tânărului era să devină artist. Înainte de a scrie, a încercat să devină croitor, dar nu i-a plăcut meseria și a abandonat ucenicia. Avea și o voce incredibil de frumoasă și a încercat să devină actor. A figurat în câteva balete. În final, ajunge un scriitor cunoscut și îndrăgit, care mărturisește : Citirea trezi în mine o nouă ființă!
·         Frații Grimm nu doar au cules basme încântătoare, dar au și contribuit la formarea limbii germane, prin elaborarea unui dicționar Cartea cu cuvinte germane, care conținea 33 de volume. Basmele celor doi frați pot fi citite în peste 100 de traduceri. Unele dintre acestea au fost și ecranizate, fiind adaptate pentru televiziune (Alba ca Zăpada și cei șapte pitici, Frumoasa adormită)etc.
În final, le-am adresat participanților întrebarea: Care este scopul literaturii pentru copii? Este doar un mod de a vă distra?
Prin literatura pentru copii, scriitorii urmăresc nu doar să spună o poveste frumoasă, una veselă sau una tristă, ci urmăresc și să cultive anumite valori. Scopul principal este de a cultiva valorile etice și morale, de a promova frumosul printre rândurile celor mici. Anume din copilărie ni se modelează personalitatea. Astfel, prin creație, oamenii de artă influențează viitorul celor care astăzi sunt mici, iar mâine vor fi oameni mari, cu proprii responsabiități și decizii.
De aceea, dragi copii, citiți, pentru că nu există un mod mai frumos de a educa decât lectura!