Ziua Mondială a Şahului a fost instituită în 1966 la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Jocului de Şah (FIDE).
Şahul este un joc de îndemânare şi strategie, care se joacă de către doi jucători. Fiecare jucător comandă o armată de 16 piese.
O armată este de culoare neagră, iar cealaltă de culoare albă.

Câmpul de luptă este o tablă de şah cu 64 de pătrate sau căsuţe albe şi negre aşezate alternativ. În cărţile de specialitate aceste pătrate sunt numite câmpuri.

Albul mută primul, iar apoi mutările celor doi se succed alternativ, fiecare dintre jucători având dreptul de fiecare dată să mute o singură piesă.
Astăzi, 20 iulie, de Ziua Mondială a Şahului am prezentat o carte nouă, recent intrată în bibliotecă cu titlul Şahulautor Michael Powell. Cartea conţine o tablă şi piese de şah în miniatură. Ea îndrumă jucătorii, pas cu pas în jocul de şah, explică mutările de bază şi tacticile de atac şi apărare. Experţii oferă sfaturi şi îndrumări cum să deveniţi un maestru în jocul şahului. 

Doi cititori, Mihai Tănase şi Nicolae Rotaru, au solicitat să joace astăzi o partidă de şah pe tabla  şi cu piesele în miniatură din cartea prezentată. 

 Mihai Tănase, şahist  a obţinut cunoştinţe în domeniul jocului de şah în cadrul Academiei Naţionale de Şah, iar Nicolae Rotaru – la Şcoala de Pregătire Naţională de Şah. În 2009, ambii au participat la un campionat de Şah în România.
Şahul face parte din curricula şcolară în peste 30 de ţări. S-a dovedit ştiinţific că şahul are beneficii în dezvoltarea personalităţii copiilor şi tinerilor: sporeşte concentrarea, dezvoltă gândirea logică, promovează imaginaţia şi creativitatea, dezvoltă capacitatea de a prevedea consecinţele propriilor acţiuni, sporeşte încrederea în sine, inspiră autoperfecţionarea.
Cel mai important reprezentat al clasicismului german, Johann Wolfgang von Goethe, definea acest joc al minţii în felul următor: „Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”.
Reclame