Vara este un anotimp mult iubit de toţi: vacanţă, mare, soare, distracţii, şi nu în ultimul rând, vara ne delectează cu fructele şi legumele savuroase şi pline de vitamine. Căpşune, vişine, cireşe, piersici, pepene verde, caise, toate ne fac cu ochiul şi ne invită la degustare, deoarece ele ne dăruiesc  forţă şi vitalitate. Pentru a cunoaşte beneficiile fructelor şi legumelor, am organizat o şedinţă a clubului Vreau să ştiu, cu genericul Fructele şi legumele – un izvor de sănătate.

Pentru început, i-am întrebat pe participanţi ce fructe şi legume preferă şi în ce cantitate le consumă zilnic. Cât mai multe!, a răspuns o cititoare. Este adevărat. E bine să profităm de rodnicul anotimp şi să ne alimentăm cu cât mai multe fructe şi legume, pentru a fi sănătoşi şi plini de energie. 

În cadrul activităţii am vorbit despre beneficiile  unor fructe şi legume:
·         Cireşele au efect anticancerigen, reduc inflamaţiile şi durerile, reduc riscul de boli de inimă şi diabet. De asemenea, sunt efective în caz de insomnii, migrene şi chiar în cazul stărilor de anxietate. Cireşele ne menţin imunitatea puternică şi pielea strălucitoare.
·         Căpşunele purifică sângele previn îmbătrânirea timpurie şi afecţiunile cardio-vasculare. Pasta de căpşuni poate fi folosită pentru înălbirea dinţilor

·       Pepenele verde conţine un component, numit licopen, care ţine cancerul departe. Constituie o sursă bogată de vitamine A şi C. Este excelent pentru curăţarea rinichilor, de aceea, se recomandă în mod special celor ce suferă de anumite afecţiuni renale.

·         Ardeiul conţine foarte multă vitamina C şi provitamina A, acest amestec contribuie la prevenirea cataractei şi a bolilor sistemului cardiovascular.
·         Morcovul constituie o sursă excelentă de vitamina A, ceea ce ne ajută să ne păstrăm o vedere bună. Are un efect bun asupra oaselor, dinţilor şi pielii. Această legumă este bogată în fosfor, ceea ce contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor, protejează oasele şi menţine PH-ul sangvin.
·         Sfecla conține substanțe necesar organismului: magneziu, fier, fosfor, potasiu, acid folic, vitamina A etc. Acestea curăță organismul de toxine și îl protejează de inflamații. Reduce riscul bolilor cardiovasculare și luptă contra anemiei, mărind numărul de celule roșii în sânge.

Am atenționat copiii că nu pot consuma anumite fructe sau legume  în orice perioadă, chiar dacă acestea sunt deja în piețe sau magazine. Ei trebuie să fie conștienți că multe dintre acestea sunt crescute în seră, multe conțin pesticide în exces și dacă nu sunt atenți, riscă să se otrăvească și chiar să capete o afecțiune gravă. Pepenele verde, spre exemplu, este mai bine să fie servit în luna august, atunci când știm că este perioada lui. În piețe îl găsim mult mai devreme, dar este foarte periculos să-l consumăm.

 În final, le-am citit copiilor o poezie hazlie – Doamna Varză și Nea Curechi de Arcadie Suceveanu.

Reclame