Astăzi, 21 august, am organizat o prezentare de carte  jubiliară în acest an – Morcoveaţă de Jules Renard, carte ce împlineşte 120 de ani de la publicare.  
Scriitorul francez Jules Renards-a născut în anul 1864 la Chalon-sur-Mayenne. Volumul său de debut se numeşte Trandafiri şi constituie o culegere de versuri. Drept sursă de inspiraţie pentru lucrările sale i-a servit existenţa şi grijile cotidiene ale oamenilor simpli din lumea rurală. Ca semn de înaltă preţuire, în anul 1900 i s-a acordat cea mai onorabilă decoraţie: Legiunea de onoare, iar în 1907 a devenit membru în Academia Goncourt.
Participanţii au aflat că Morcoveaţăeste un băieţel cu o personalitate contradictorie: mincinos, dar şi tandru, rebel, dar şi altruist. Din păcate, Morcoveaţă trăieşte drama copilăriei nefericite. El are parte de multă tristeţe, fiind adesea umilit şi certat, chiar şi de părinţii săi.  Morcoveaţă aşteaptă un gest de afecţiune din partea familiei sale, dar nu are parte de el. 
Menţionăm că acest roman este considerat unul autobiografic, existând şi mărturiile scriitorului şi a altor persoane. Notiţe din jurnalul scriitorului: Ori de câte ori aude vântul într-un cămin, Morcoveaţă se gândeşte la copilăria sa sau Soţia mea şi copiii mă numesc Morcoveaţă etc.
Am îndemnat cititorii să citească cartea, pentru a învăţa lucruri importante despre viaţă, pentru a înţelege drama unui băieţel şi cât de norocoşi sunt ei, cei ce auo copilărie fericită şi o familie frumoasă şi iubitoare.

Reclame