Cartea este o comoară, iar biblioteca este un tezaur de nepreţuit, care adună mii de comori, de nestemate care te atrag prin strălucirea lor divină. Fiecare carte este un diamant, doar că ea îţi dă strălucire în suflet şi minte, îţi dă strălucirea cunoaşterii şi a înţelepciunii. Cu cât mai multe cărţi citeşti, cu atât mai mult te vei îmbogăţi, mintea ta va străluci, va deveni mai ageră, mai isteaţă.
     Astăzi, 17 octombrie,  am organizat  o masă rotundă cu genericul Biblioteca – universul

magic al lecturii, la care i-am avut ca invitaţi pe micuţii clasei a I-a, de la Liceul Teoretic ,,Ştefan cel Mare”,  însoţiţi de profesoara Larisa Nuţa.

     Elevii erau pregătiţi să pătrundă în lumea miraculoasă a bibliotecii, care ne deschide magicul drum spre lectură, iar lectura – spre minuni şi mistere nebănuite. Şi iată am pornit la drum!
     Copiilor le-au fost prezentate expoziţiile: CD-uri şi DVD-uri pentru copii; Învaţă de la păsări să fii mereu în zbor; Călătorii în lumea poveştilor; Să învăţăm a iubi animalele; Copiii Chişinăului citesc o carte; Cartea săptămânii (Popasuri pe Licuricia – planeta copiilor isteţi, autor V. Filip); Vă bucurăm cu cărţi noi; Cărţi cu dedicaţii; Un mod de viaţă sănătos; E bine să ştii!; Terra – copilul răsfăţat al Soarelui; Dumitru Matcovschi – o amintire vie; Cărţi jubiliare pentru copii în 2014; şi colecţiile: Oare de ce…?; Muzzy; Biblioteca pentru toţi; Biblioteca şcolarului; Enciclopedia ilustrată a copiilor etc.,  ce conţin multe date interesante şi le pot servi drept suport în pregătirea temelor pentru şcoală.
     Informaţia despre păsări, animale şi Terra i-a impresionat în mod special.  
     Bibliotecara le-a vorbit copiilor despre rolul cărţii şi al bibliotecii:  Biblioteca este un mod de a afla lucruri noi și vechi, lucruri captivante, pline de farmec. E plină de curiozităţi nebănuite, care, atunci când sunt descoperite de noi, ne deschid un drum fascinant. Biblioteca ne ajută să fim mai inteligenți. Cu atât mai mult, la vârsta voastră, biblioteca este un univers magic, pentru că ați pășit în lumea cunoaşterii, care vă va ajuta să dezlegaţi toate misterele. Biblioteca este un spațiu care vă așteaptă cu braţele deschise,  pentru a vă oferi informații despre toate subiectele care vă interesează: călătorii, cosmos, dinozauri. Citind un basm, o poveste, puteți face o călătorie într-o lume fantastică, unde vă veți întâlni cu personajele preferate: prinți și prințese, mușchetari, balauri, vrăjitoare, zâne, Feți-Frumoși și Ilene-Cosânzene etc. Poveștile ne învață lucruri minunate și utile, ne învață să fim curajoşi, cinstiţi, harnici, buni și să facem fapte bune. Ne învață că modestia, bunătatea sunt mereu răsplătite și că în viață contează faptele bune. Cartea ne face să pătrundem în lumea tainică a universului. Din filele ei putem culege sfaturi și înțelepciune…
     Pe parcursul activităţii, elevii s-au amuzat, ascultând o glumă: Ţăranul şi ochelarii de citit. Personajul din povestire credea că e foarte simplu să citeşti, punându-ţi doar nişte ochelari. Elevii, însă, au recunoscut că trebuie să depui efort pentru a citi, trebuie să înveţi literele şi să te antrenezi cât mai mult, citind diverse poezii şi texte, până deprinzi arta lecturii. Participanţii au fost entuziasmaţi şi de proverbele citite despre carte, şi de ghicitorile pe care le-au dezlegat cu plăcere.
     Copiii şi-au exprimat opinia vis-a-vis de importanţa cărţii în viaţă. Răspunsurile au fost diverse, dar toate au reflectat dragostea pentru lectură şi utilitatea cărţii: Cartea este un prieten; un sfătuitor; un mod de a-ţi petrece timpul liber util şi distractiv; o cale spre cunoaştere; un mod de a deveni inteligent; te face cărturar; te ajută în diferite situaţii din viaţă etc.
     Biblioteca este un loc cu adevărat magic. Este o lume plină de farmec pentru cel însetat de istorie, geografie, matematică şi alte domenii de cunoaştere.
      Micii cititori au fost impresionaţi de cât de multe cunoştinţe păstrează o bibliotecă, ea fiind un adevărat focar de ştiinţă, de frumos, de cultură. Lectura te ademeneşte într-o lume fantastică, unde poţi interpreta orice rol, unde poţi vedea orice loc şi poţi cunoaşte orice personalitate. Lectura îţi face viaţa magică, pentru că prin ea trăieşti în spaţii şi timpuri diferite.
  
Reclame