Am dat start Săptămânii uşilor deschise cu o frumoasă expoziţie de lucrări handmade, autoare fiind Victoria Viţu, o cititoare activă a bibliotecii.
     Tradiţionala Săptămâna Uşilor Deschisene oferă posibilitatea de a promova biblioteca şi colecţia ei, de a ne întâlni cu prietenii. În această perioadă, avem posibilitatea de a bucura cititorii cu activităţi deosebite : culturale şi informaţionale şi de a atrage noi cititori în lumea magică a cărţii şi lecturii.
  Fiecare creaţie e o mărturisire de sine. Cu acest citat, scris de Constantin Noica, am dat start Săptămânii uşilor deschise, deoarece atât astăzi, cât şi în  zilele ce urmează, organizăm activităţi ce ţin de artă, de creaţie, iar creaţia este cu adevărat o mărturisire de sine, dezvăluind cine suntem, personalitatea noastră, sufletul nostru, aspiraţiile noastre. Creaţia este un mod de a exprima simţirile noastre cele mai curate şi mai frumoase…
   Cu această dezvăluire de sine a venit Victoria Viţu, o cititoare activă a bibliotecii.  Elevii clasei a VI-a de la Liceul Academic de Arte Plastice ,,Igor Vieru”, au avut posibilitatea să admire expoziţia personală de lucrări handmade: brăţări, cercei, coliere, genţi, a V. Viţu.  Lucrările fine, frumoase şi realizate în diverse culori: verde, albastru, roz, roşu, etc le-au plăcut în mod special adolescentelor, care îşi imaginau cum ar arăta cu asemenea cercei şi brăţări minunate.
     Victoria Viţu a organizat un master-class: Icoană lucrată cu biser. Înainte de  a trece la explicaţiile necesare, dna Viţu a prezentat trei icoane lucrate anterior: Cina cea de Taină, Isus Hristos şi Maica Domnului cu pruncul Isus în braţe. Aceste nemaipomenite lucrări au fost realizate pentru familie, fiind un dar de suflet.
     Pentru ca şi cititorii noştri să poată face asemenea daruri preţioase, V. Viţu le-a explicat cum se face o icoană în biser, alegând, drept exemplu, imaginea Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni. În continuare, le-a arătat cititorilor modul în care se lucrează, concomitent explicând fiecare pas şi oferindu-le sfaturile necesare : Avem nevoie de o pânză pe care este imprimată o imagine, de aţă, ac, foarfece şi de acele culori, ce sunt indicate pe schema imagini. Alegeţi aţă albă, atunci când lucraţi cu biser, pentru ca lucrarea să iasă luminoasă. Se lucrează într-o singură direcţie – de sus în jos…
Fetele, în special, erau foarte interesate de a înţelege procesul lucrului şi priveau atent paşii ce trebuie efectuaţi. Câteva eleve au încercat să coasă, pentru a deprinde mai bine specificul lucrării cu biser. Au fost foarte entuziasmate de faptul că le-a reuşit acest lucru şi că vor putea face cadouri originale celor dragi de sărbătorile de iarnă.
   Aşa a trecut prima zi a Săptămânii Uşilor Deschise: cu spiritul sacrului şi a esteticului, sacrul fiind manifestat  în special prin icoane, iar esteticul – atât prin icoane, cât şi prin celelalte lucrări realizate.


Mai multe poze de la activitate le puteţi vedea aici AICI


Reclame