Se spune că obiceiul decorării bradului de Crăciun provine de la egipteni, care îşi ornau casele cu frunze de palmier în ziua solstiţiului de iarnă. Acest obicei a fost preluat apoi de romani, care au folosit, în locul palmierului, brazii. Tradiţia a prins rădăcini şi la noi.  Şi acum, puţine sunt casele unde în perioada sărbătorilor de iarnă lipseşte bradul. De cele mai multe ori, împodobirea lui este şi ea o sărbătoare la care participă toată familia.
            Vă propunem 10 sfaturi utile pentru a avea în casă un pom deosebit.   
 
1. Ce tip de brad să alegi?
Este foarte important ce fel de brad alegi. E bine să ştii că, există unele specii de brad care se pot decora mai uşor. Evitaţi să aduceţi în casă un pin. Este tipul de copac veşnic verde, dar care îşi pierde repede acele.  Şi doar în câteva zile se va transforma într-un brad de Crăciun cu ramuri goale.Cele mai bune specii în acest scop sunt bradul şi molidul. Dacă aţi ales să aveţi în casă un brad artificial, acest aspect nu mai contează şi vă felicităm pentru grija pe care o purtaţi naturii.
2. Cum să alegi un brad frumos?
Dacă aţi decis să cumpăraţi un brad natural, asiguraţi-vă că acesta este proaspăt. E simplu de tot – încercaţi să îndoiţi puţin crengile. Dacă acestea se îndoaie, înseamnă că pomul a fost tăiat recent.
3. Verificaţi instalaţiile electrice de beculeţe
Dacă aţi decis să împodobiţi bradul cu beculeţe electrice, este bine ca împreună cu părinţii, buneii sau un alt adult să verificaţi dacă acestea nu au firele încurcate sau becuri lipsă. Nu încercaţi să schimbaţi becurile după ce le-aţi pus pe brad, deoarece există riscul să se producă mici scântei şi pomul să ia foc. Ţineţi minte şi fiţi extremi de atenţi: BRADUL SE APRINDE ŞI ARDE FOARTE UŞOR!
4. Unde se pun instalaţiile de lumini?
Cu siguranţă ştiţi că este mult mai sigur să împodobiţi bradul cu instalaţii electrice de beculeţe decât în mod tradiţional, cu lumânări. Dar şi aşa, trebuie să respectaţi o regulă important: becurile să nu fie lipite  sau aproape de crengi, deoarece se pot înfierbânta, mai ales dacă crengile bradului sunt uscate.
5. Ancorează bradul pentru siguranţă
Dacă aveţi fraţi ori surori mici, cărora le place să alerge prin locuinţă sau animale de casă, există pericolul ca, la un moment dat, pomul să fie răsturnat, situaţie nu doar neplăcută, dar şi destul de periculoasă. Pentru a nu fi dărâmat, puteţi ancora bradul, legându-l discret cu o sfoară sau cu un cordon de un obiect rezistent şi sigur, ce se află în apropiere.
6. Respectă regula proporţionalităţii
Atunci când începi decorarea unui brad de Crăciun trebuie neapărat să ţii cont de proporţionalitate. Pune globurile mai mari pe crengile de jos, iar globurile mai mici pe crengile din vârf.
7. Cum se aşează beteala?
Când ajungi să pui beteala, ai grijă să nu o arunci pur şi simplu pe brad, pentru că acesta va arăta ca şi când ai aruncat peste el o farfurie plină de spaghete. Efectul va fi mai plăcut dacă vei pune beteala spre vârfurile fiecărui rând de ramuri. Imaginează-ţi că anume astfel arată şi ţurţurii care atârnă la streaşinile caselor.
8. Alegeţi o temă pentru bradul de Crăciun
E bine să alegeţi o temă pentru bradul de Crăciun. Astfel îi vei conferi un aer modern: Puteţi alege ca temă o anumită culoare – argintiu, auriu, roşu, roz, etc. şi să-l împodobiţi numai cu globuri şi beteală de aceaşi culoare. Puteţi împodobi bradul în stilul tradiţional german – cu prăjituri, fructe, bomboane, etc. , în stilul victorian – cu ornamente foarte micuţe şi îngeraşi sau în stil rustic – cu globuri de sticlă şi ornamente din lemn sau alte podoabe.
9. Împodobeşte bradul cât mai original!
Fă din împodobirea bradului un eveniment. Programează acţiunea astfel, încât la ea să poată participa toată familia. Dacă eşti departe de ea, invită câţiva prieteni. Atunci când împodobeşti bradul, încearcă să-i conferi o notă unică, personală, adăugând mici obiecte, ce fac parte din patrimonial familiei şi care s-au transmis din generaţie în generaţie. De asemenea, poţi să-l împodobeşti cu prăjiturele sau bomboane, cu felicitări sau jucării făcute chiar de voi sau de ceilaţi membri ai familiei. Un astfel de pom va arăta mult mai original şi va avea o încărcătură emoţională aparte.
10. Regula de aur
Şi, în final, reţineţi un lucru esenţial: nu încărcaţi bradul cu prea multe ornamente. Cu cât vor fi mai puţine jucării, cu atât ele vor arăta mai bine, iar bradul va părea mai mândru. De altfel, această regulă de aur este valabilă pentru toate decoraţiunile interioare.                                                                                                                                                                                                                                                                          
Reclame