Astăzi, micuții de la Instituția preșcolară nr. 108, au avut parte de o zi specială, ziua când mulți dintre ei au vizitat pentru prima dată o bibliotecă. Însoțiți de educatoarea Ana Terenti și de părinți, copiii au intrat în împărăția cărților, admirându-le  paginile viu colorate,  ce conțin multe informații utile și interesante.Micuții însă, nu au venit doar pentru a cunoaște biblioteca, ci și pentru a cunoaște care este drumul unei cărți. După excursia în instituție și prezentarea expoziției Grigore Vieru, cel mai iubit poet al copiilor, copiii au ascultat o poveste despre importanța cărții și au aflat și cum se produce o carte. Cartea, până a ajunge la noi pe masă, parcurge o cale lungă. Muncitorii taie copacii și-i duc la fabrică, acolo unde sunt curățați de scoarță. Copacii trec prin multe transformări: lemnul e mărunțit și i se dă o altă formă. Aparatele speciale prelucrează ,,aluatul’’ obținut și îl toarnă în forme speciale, din care obținem apoi foi subțiri de hârtie. Foile se întâlnesc cu cei ce văd frumusețea acestei lumi în culori mai vii, cei mai sensibili – scriitorii, care își pun tot sufletul în ceea ce fac. Uneori, trec ani întregi până a finaliza o carte. Pictorul dă cărții strălucire, o ilustrează bogat, pentru ca să bucure ochiul cititorului.  Apoi, cartea este dusă la editură, unde specialiștii o apreciază și acceptă editarea ei, dacă este bună și interesantă. Manuscrisul urmează să fie redactat,cules, corectat și aranjat etc.  Coperta este trimisă la tipografie. Editura colaborează cu tipografia: sunt indicate datele despre carte, câte pagini trebuie să conțină etc. Tipografia se ocupă în special de partea tehnică: pregătirea formelor, tipar, legare, ambalare etc. 
După munca migăloasă, cartea ajunge la bibiotecă sau în librărie. Am întrebat copiii care este diferența dintre bibliotecă și librărie și ne-am bucurat să aflăm că unii dintre ei cunosc această diferență. I-am informat și despre țara unde a fost inventată hârtia și materialele pe care se scria demult. Au fost entuziasmați să afle atâtea informații noi și utile.
Am îndemnat copiii să citească mult pentru a se dezvolta și a fi educați,  să aprecieze munca depusă pentru producerea cărții  și să țină cont de sfaturile din povestioara lecturată: să vorbească și să se poarte frumos, să spună zilnic o rugăciune și să ceară iertare când greșesc
Reclame