În fiecare an la 1 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Păsărilor. Marcată din 1906, aceasta are ca scop sensibilizarea publicului privind necesitatea protecţiei păsărilor şi a habitatelor lor.
      Ce poate fi mai frumos, decât să te trezeşti dimineaţa în triluri de păsări? Însă ca să poţi fi sigur că înaripatele cântatoare îşi fac cuib în grădina ta, construieşte-le căsuţe! 

Cum să faci o căsuţă pentru păsărele?
        Atrage păsările în grădina ta, primăvara, construindu-le un cuib. Dacă gaura de intrare este mică  atunci probabil un piţigoi albastru îşi va face cuibul acolo. Dacă gaura este mai mare, atunci o vrabie de casă poate să se folosească de cuib. Alte păsări cum ar fi piţigoiul mare, graurii, vrăbiile de câmp şi ochiuboului folosesc uneori cuiburile artificiale. Nu te apropia de cuib dacă sunt păsări care s-au stabilit în el pentru că le-ai putea speria. Poţi să le vezi şi din casă.
Pentru a face un cuib vei avea nevoie de niste placaj cu grosimea de 12 mm, cu o lungime de 900 mm şi o lăţime de 254 mm.


Mai întâi aranjează toate piesele, asigurându-te că se potrivesc bine. După aceea trebuie făcute găurile pentru toate şuruburile.
Fixează suportul principal pe spate cu 2 şuruburi, lipeşte şi înşurubează partea de jos pe cea din spate şi apoi fixeaz-o pe cea din faţă.
Lipeşte şi apoi potriveşte părţile laterale la locul lor. Prinde-le în şuruburi dacă se potrivesc. Dacă nu, verifică cu atenţie dimensiunile.
Unde se pune cuibul?
Cuibul odată facut trebuie fixat pe trunchiul unui copac sau pe un zid acoperit cu plante agaăţătoare, cum ar fi iedera. Dacă nu există nici o plantă  de acest fel va fi de ajuns un perete gol sau un trunchi de copac. Intrarea nu trebuie să fie orientată  spre sud sau vest, căci căldura soarelui poate ucide păsările tinere. Fixează cuibul la 2 m de pământ (sau mai mult), departe de pisici. În fiecare iarna, dă-l jos şi goleşte-l. Dezinfectează cutia şi dă-i un nou strat de lac înainte de a o pune la loc.
Cum să ţii un jurnal?
Încearcă să notezi ceea ce se întâmplă în cuibul făcut de tine. Dacă o pasăre îşi face cuibul în cutie, vei avea multe detalii de notat în timpul primăverii şi verii. S-ar putea chiar să observi că unele păsări îţi vizitează cuibul şi iarna. Folosesc cutiile pentru a dormi în ele. Însemnările de mai jos arată ce să notezi.
1. Data primei vizite.
2. Numărul de păsări ce te-au vizitat.
3. Data când pasărea intră în cuib pentru prima dată.
4. Data când pasărea aduce material pentru cuib.
5. Tipul de material pentru cuib.
6. Prima dată când păsările aduc hrana.
7. Tipul de hrană.
8. Data când puii părăsesc cuibul.

Pentru a afla mai multe informaţii interesante despre păsări si modul lor de viaţă vă invităm să consultaţi expoziţia Învaţă de la păsări să fii mereu în zbor…

Spor şi lectură plăcută!
Reclame