În perioada  23-26 aprilie, la centrul Moldexpo din capitală, s-a desfăşurat cea de-a XIX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, dedicată poetului Grigore Vieru. În decursul acestor zile, cititorilor capitalei şi nu numai, li s-au propus cele mai frumoase şi interesante cărţi din toate domeniile. Pe 27 aprilie, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor pentru cele  mai bune cărţi. 
 Premiul Cartea Anului i-a fost decernat scriitorului Dumitru Crudu pentru cartea O bătrână de unsprezece ani – o surpriză pentru autor, întrucât este prima carte scrisă pentru copii. 

  Cu acest prilej, astăzi, 29 aprilie, am organizat o întâlnire cu Dumitru Crudu, la care au participat elevii clasei a IV-a de la Liceul ,,Ion Creangă, însoţiţi de profesoara Lora Cocârla.       Cei prezenţi l-au felicitat pe scriitor cu ocazia obţinerii premiului. 


     În cadrul activităţii, micii cititori au răsfoit cartea premiată, au admirat ilustraţiile frumos colorate şi chiar au lecturatat câteva pagini. S-au amuzat nespus citind, dar mai ales ascultând spectacolul radiofonic, în regia actriţei şi regizoarei Nelli Cozaru. Unele personaje din carte poartă nume simbolice: Regele Zamosis, Regina Iunona, Dragoş etc. Putem afirma că O bătrână de unsprezece ani este o poveste modernă, care păstrează elemente de tradiţionalism, dar încearcă să cucerească cititorul de azi printr-o altă formulă de limbaj şi un scenariu comic. Este prezentă şi aici, ca şi în poveştile tradiţionale –  o prinţesă. Prinţesa Lia, însă, nu este una obişnuită. Ea este foarte veselă, zburdalnică şi are … o maimuţă şi o păpuşă. Maimuţica Resa este cea ce o înveseleşte pe prinţesă, atunci când aceasta este tristă. Având doar unsprezece ani, prinţesa este îndrăgostită de Dragoş şi nu poate renunţa la el, la păpuşă, joacă, iaz, pădure şi toloacă, dar vai, va trebui să o facă, dacă se va mărita cu Prinţul Guşă, care e un netot şi este mai urât chiar decât un monstru.
     Dragi copii, dacă vreţi să aflaţi cum ajunge prinţesa o bătrână de unsprezece ani şi dacă scapă de căsătoria cu prinţul cel rău,  nu vă rămâne decât să lecturaţi cartea!
    Dumitru Crudu a vorbit şi despre cartea-surpriză, pe care o pregăteşte pentru următoarea ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret şi a prezentat elevilor manuscrisul, care conţine deja o nouă poveste din o nouă carte, după cum a declarat însuşi autorul. Deocamdată, ne bucurăm de această carte, urându-i scriitorului mult succes în continuare şi aşteptăm noi creaţii frumoase şi interesante!

 Mai multe secvenţe de la activitate accesaţi AICI