Chişinău: 580 de ani de la prima atestare documentară
 
În 2016 Chişinăul împlineşte 580 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie am organizat, cu cititorii bibliotecii, discuţiidespre Chişinăul de ieri şi de azi.
Au fost prezentate cărţile istoricului literar şi scriitorului Iurie Colesnic: Chişinăul şi Chişinăuienii, Chişinăul din inima noastră, Chişinăul din amintire, care sunt o comoară a istoriei noastre.
Participanţii au aflat informaţii despre două date distincte importante: 17 iulie 1436 – prima atestare documentară (Ziua de naştere a oraşului) şi 14 octombrie – Hramul oraşului. Copia actului primei atestări a oraşuluii Chişinău se păstrează la Muzeul de Istorie şi Arheologie a Moldovei şi a fost realizată după un document original din colecţia Arhivei Centrale a Documentelor Istorice din Varşovia (Polonia).
Iată ce spunea regretatul poet Grigore Vieru despre Chişinău: Am întreprins pe la sfârşitul anului trecut o călătorie în SUA… O nouă, o cu totul nouă lume am descoperit pe continentul american. Trei lucruri m-au frapat în mode deosebit: 1) respectul reciproc între lege şi om, 2) cultul muncii responsabile, 3) cultul unei libertăţi ordonate.
Bineînţeles că vom găsi şi la noi lucruri frumoase, pe care ni le-a lăsat chiar Dumnezeu: printre ele se prenumără splendorile irepetabile ale Naturii – bogăţia cea mai de preţ pe care o avem. Chiar urbanismul nostru, mai exact Chişinăul, este un segment al Naturii. Acolo, pe continentul american, mi s-a făcut dor de Chişinău. Acolo, la umbra zgărăe-norilor, am compus acest cântec pe care îl veţi asculta în curând în interpretearea strălucitului artist Mihai Ciobanu. A slăvi oraşul tău este un lucru firesc. Mai ales că merită să fie slăvit.
 
Am umblat din loc în loc,            

Chişinăul meu, după bine şi noroc,
Chişinăul meu,

Nu ştiam că binele
Eşti tu, Chişinăule,
Nu ştiam că dragostea
Chiar în tine se găsea.
Un mărgărit,
Un luceafăr luminos,
Un preamândru curcubeu
Aşa eşti tu, Chişinău!
Te-am îndrăgit
Nu de-atât că eşti frumos,
Dar de-atât că eşti al meu
Şi al meu vei fi mereu!
Chişinău, oraş cu tei,
Chişinăul meu,
Şi cu focul dragostei,
Chişinăul meu,
Cu femei ca nişte flori,
Când te uiţi la ele mori,
Iar fetele-n facultăţi
Le citesc în loc de cărţi.

 

 
Participanţii au fost întrebaţi despre cum ar vrea să vadă Chişinăul în viitor? Fiecare şi-a exprimat opinia, visând la un oraş mai bun şi mai frumos, în care să fie respectate drepturile cetăţenilor.
Reclame