Prezentare de carte

            Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la apariţia uneia dintre cele mai citite cărţi, scrisă de Alan Alexander Milne, Winnie-Pooh
        Cu acest prilej, cartea a fost prezentată micilor cititori care au aflat povestea adevărată care stă în spatele acestei cărţi.

Ajuns la cea de-a 90-a aniversare, ursuleţul Winnie-Pooh a rămas viu în mintea multor generaţii, fiind îndrăgit şi de fiicele lui Walt Disney, iar de aici şi până la apariţia lui Winnie pe ecrane (1966) n-a mai fost decât un pas. Astfel, Winnie-Pooh a ajuns al doilea cel mai îndrăgit personaj de filme de animaţie, după Mickey Mouse.

Probabil că mulţi dintre voi aţi citit această carte, aţi vizionat desene animate cu ursuleţul Winnie-Pooh, dar nu aţi ştiut că a existat un urs adevărat.

Simpaticul personaj literar a luat naştere din povestea unui pui de urs orfan care a fost cumpărat cu 20 de dolari de soldatul şi veterinarul canadian Harry Colebourn, care i-a pus numele după oraşul său natal. Puiul de urs a devenit mascota unităţii veterinare a armatei canadiene şi a fost numit Winniepeg. Toţi i-au spus mai pe scurt Vinnie. În 1914, când grupul armat a fost dislocat pentru a lupta în Franţa, Winniepeg a ajuns în Londra, la Grădina Zoologică.

Ursuleţul adus la Grădina Zoologică a fost animalul preferat al fiului creatorului lui Winnie-Pooh, A.A.Milne. Se înţelegeau atât de bine, încât deseori Cristopher Robin (fiul) era lăsat în cuşcă, alături de urs. Când Cristopher avea doar un an, a primit cadou un urs de pluş, urmat de un tigru, un purcel şi un măgar. Ideea de a da viaţă acestor jucării într-o carte pentru copii a fost a lui Daphne Milne, soţiia scriitorului. De dragul ursuleţului Winnie de la Grădina Zoologică, băieţelul şi-a numit şi jucăria lui, Winnie-Pooh, şi de aici A.A.Milne s-a inspirat pentru numele celebrului personaj. Prietenii lui Pooh, Eeyore, Piglet, Tigger, Rabbit, Owl, Kanga, şi Roo, au fost şi ei inspiraţi tot din jucăriile lui Christopher. Scriitorul va destăinui că de fapt nu a inventat nimic pentru a scrie această carte, a trebuit doar să privească şi să scrie.

În pofida succesului pe care l-a avut cartea, în unele ţări aceasta a fost interzisă. În Rusia, de exemplu, cartea a fost interzsă întrucât a fost găsită în posesia unui extremist care desenase pe ea simboluri naziste şi astfel Winnie a fost asociat cu nazismul. În ţările musulmane, Winnie a fost interzis din cauza faptului că unele din personajele cărţii este porc, animal considerat impur. Din cauza lucrării a suferit mult şi fiul scriitorului. Colegii lui îl tachinau adesea folosind în discuţii în mod ironic replici din carte. Pentru a se apăra Christopher Robin a decis să practice boxul. I-a fost de folos… Dar supărarea pe taică-său i-a rămas, el refuzând mai apoi să accepte onorariul cuvenit conform drepturilor de autor.

Astăzi mii de turişti vizitează locurile de poveste în care au luat naştere aventurile lui Winnie şi ale prietenilor săi, iar mica localitate a devenit un popas pentru fanii împătimiţi ai ursuleţului. Ilustraţiile originale cu ursuleţul Winnie-Pooh valorează o avere, cea mai scumpă dntre acestea s-a vândut cu 399.170 de euro la o licitaţie.. În una dintre bibliotecile New Yorş-ului sunt expuse jucăriile care l-au inspirat pe scriitor. În septembrie 1981 , la cei 61 de ani ai lui Christopher Robin, a fost inaugurat monumentul ursuleţului Winnie la Grădina Zoologică din Lodra. Astăzi numele ursuleţului Winnie-Pooh poartă o stradă din Polonia. Au fost editate mărci piştale în 18 state ale lumii.

Cărţile cu Winnie-Pooh au devenit foarte celebre, astfel ajungând să fie traduse în aproape toate limbile lumii.