Fii informat!

La 27 aprilie 1990, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat tricolorul drept drapel oficial al statului. Să ne amintim de acea zi memorabilă când  pe acoperișul clădirii Parlamentului (azi clădirea Președenției) a apărut deputatul Gheorghe Ghimpu  cu un imens tricolor. Mii de oameni adunați în Piață au trăit  un sentiment extraordinar: aplaudau, intonau cântece patriotice, iar unii chiar lăcrimau.

Tricolorul a redevenit astfel parte a sufletului neamului nostru. Trăgându-și rădăcinile încă din Dacia Romană, primele imagini grafice datează de pe timpul lui Ștefan cel Mare, prima dată fiind atestat într-o cronică ungurească din anul 1488. În trei culori este înobilat  și steagul de la 1821 al lui Tudor Vladimirescu. Dar tricolorul devine drapel oficial  al statului  doar odată cu formarea României moderne.

În Basarabia, tricolorul apare în lunile aprilie-mai  1917, purtat de ostașii moldoveni  răzvrătiți în Odesa, Nikolaev, Herson, Ekaterinoslav și de marinarii basarabeni la Sevastopol, devenind mai apoi drapelul oficial al Republicii Democratice Moldovenești la 24 ianuarie 1918.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova e un tricolor ce reprezintă o pânză dreptunghiulară  formată din trei fâșii de dimensiuni egale, dispuse vertical în următoarea succesiune a culorilor: albastru azuriu, galben deschis, roșu. Albastru simbolizează  speranța oamenilor la o viață mai bună, galbenul– bogăția poporului, iar roșu ne amintește de sângele vărsat  în lupta pentru libertate.

Ceva mai târziu, pe galbenul drapelului a fost imprimată Stema de Stat, aprobată de Parlament la 3 noiembrie 1990. Și la elaborarea ei s-a ținut cont de tradiția istorică. Stema reprezintă un scut cu cap de bour. Între coarnele lui este o stea cu 8 colțuri. În partea stângă a bourului (dacă stăm cu fața spre el) se află roza (soarele), iar în partea dreaptă – luna (crai nou). Scutul e plasat la pieptul acvilei (vultur mare) cu o cruce în cioc. Acvila ține într-un braț un sceptru, iar în celălalt – un ram de măslin. Pictorul Gheorghe Vrabie, autorul Stemei de Stat, afirmă că acvila simbolizează latinitatea și divinitatea cerului. De remarcat că vulturule unul din simbolurile lui Iisus Hristos. Roza e simbol al statalității. Luna nouă, care seamănă cu litera „C”, înseamnă creștere, renaștere. Sceptrul din brațul acvilei simbolizează suveranitatea, iar ramul de măslin – dorința de pace. Crucea din ciocul acvilei e semn al credinței.

            La 23 aprilie 2010, Legislativul a declarat 27 aprilie drept Ziua Drapelului de Stat.

Reclame