Centrul capitalei este atractiv pentru toată lumea – şi pentru localnici, şi pentru cei veniţi din ţară sau de peste hotarele ei. Aici se află o serie de monumente reprezentative, îndrăgite şi admirate.
 
            Monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt
            Acest monument este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Chişinăului.
Acesta este situat în inima oraşului, în apropiere de Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt. Aici sunt depuse flori de către demnitarii statului şi simpli cetăţeni în zile de sărbătoare şi nu numai, aici îşi dau întâlnire tinerii, aici vin să facă poze oaspeţii capitalei. Monumentul este simbolul nostru naţional.
            Statuia a fost proiectată în 1923 de sculptorul Alexandru Plămădeală.
            Arcul de Triumf
            Arcul de Triumf, este cunoscut şi sub numele de Poarta Sfântă. Asta pentru că era amplasat între Catedrală, Clopotniţă şi sediul Mitropoliei, care se afla pe locul actualei clădiri a Guvernului. De sărbători, drumul mitropolitului spre Catedrală trecea prin acest arc.
            Este construit în anii 1840 – 1841, pentru a comemora victoria armatelor ruseşti asupra turcilor în războiul ruso-turc din 1828 – 1829. În interiorul Arcului de Triumf se află un clopot gigant cu greutatea de 6,4 tone, care a fost turnat din metalul tunurilor turceşti capturate în război.
            Pentru alte curiozităţi despre Arcul de Triumf accesaţi Aici
            Aleea Clasicilor
            Aleea Clasicilor este un complex sculptural aflat în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pe ambele părţi ale Aleii sunt amplasate busturile din granit roşu ale clasicilor literaturii române. Aleea a fost construită  şi şi-a primit numele în 1958 şi de atunci a devenit una dintre principalele atracţii turistice ale Chişinăului. La început, Aleea găzduia doar 12 sculpturi, însă după destrămarea Uniunii Sovietice, acestora le-au fost adăugate alte busturi ale sciitorilor şi poeţilor români şi basarabeni.
            În ziua de azi, pe Aleea Clasicilor, lungimea căreia a fost prelungită, pot fi admirate 26 busturi.
            Monumentul lui Aleksandr Puşkin
            Monumentul dedicat poetului rus Aleksandr Puşkin, amplasat în Grădina Publică din centrul capitalei, datează din anul 1885. Construcţia acestuia a fost finanţată din banii locuitorilor oraşului şi este o copie executată a originalului din Paţa Puşkin din Moscova.

Sursa: „a”mic 

Reclame