La Biblioteca Târgu-Mureș a fost sărbătorită Ziua Internațională a Păsărilor. Cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului iși are originea încă la începutul secolului 20, fiind sărbătorită, de obicei, în școli și grădinițe.

Marcând reîntoarcerea păsărilor din țările calde, sărbătoarea are menirea de ai familiariza pe copii cu zborul, cântecul și frumusețea păsărilor, dar şi cu importanța lor în viața noastră.

Colaboratorii bibliotecii Târgu-Mureș și-au propus să sărbătorească în acest an Ziua păsărilor împreună cu copiii de la Grădinița de copii „Mărțișor” nr. 108 chiar în incinta bibliotecii.

Peste 30 de micuți cu vârsta de patru anișori, foarte curioși și emoționați, au pășit pentru prima oara pragul în lumea miraculoasă a cărților. Curiozitatea copiilor nu avea margini când s-au pomenit în fața rafturilor cu cărți. Frumos ilustrate, una mai colorată decât alta, acestea se lăsau răsfoite și admirate de micuți, provacându-i să le exploreze și să le admire iar și iar. Dar surpriza cea mare urma să vină. Gazda sărbătorii s-a dovedit a fi chiar scriitoarea Maria Osoianu-Niconov, autoarea scenariului „De ziua păsărilor” după care micuții au pregătit programul de concert.
Îndrumați de doamna educatoare Ala Terentii și lucrătorul muzical – Svetlana Pelin, copiii au cântat și au recitat poezii despre păsări, care odată cu sosirea primăverii ne încântă cu ciripitul, zborul și frumusețea penajului lor.

Păsările sunt sanitarii pădurilor și a grădinilor, având mare grijă să-și construiască și un cuib în care să-și crească puișorii – acesta a fost mesajul scriitoarei Maria Osoianu-Niconov pentru micii săi cititori. Iar coregraful Adrian Idriceanu a avut grijă să pună în pași de dans scenetele ce au ilustrat bucuria adusă de păsări prin reîntoarcerea lor din meleaguri îndepartate, prin concertele din luncă, dar și prin dragostea și grija pe care le-o poartă puișorilor lor.

Emoțiile și curiozitatea s-au cuibărit în ochișorii micuților în momentul când dna Maria Osoianu-Niconov le-a recitat din creația sa, povestindu-le și despre ultimile peripeții ale lui Aricica, eroul preferat al micuților. A fost o petrecere pe cinste, cu multă bucurie și emoții, cu multă poezie, cântec și dans. Micuții au promis că vor reveni la bibliotecă nu doar cu programe de concert, dar și în calitate de cititori. Despărtirea a fost tristă, dar adevărul pe care l-au trăit în acea zi îi făcea fericiți. Copiii au înțeles că Păsările au și ele o zi a lor…

Mai multe poze pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/bibliotecatargu.mures/?fref=nf

Ludmila Stoianov,

colaborator al bilbiotecii

Reclame