(pentru toţi împătimiţii de ciocolată care încă nu cunosc istoria ei)

шоколад-с-орехами

   Ciocolata, încoronată drept „regina dulciurilor”, are o istorie foarte veche şi fascinantă. Franţuzească, belgiană sau de pe plaiurile mioritice, neagră sau cu lapte, cu stafide sau cocos, ciocolata şi-a câştigat destui „adepţi, care declară ferm că nu vor renunţa niciodată la cea mai dulce „ispită”.
Povestea ciocolatei începe din anul 600 î.e.n, când indienii Maya din Mexic au descoperit boabele de cafea. Chiar şi denumirea de ciocolată provine de la un rege aztec, pe nume Quetzacoaltl, zeul aerului, luminii şi al vieţii. Mayaşii şi aztecii foloseau boabele de cacao atât pentru prepararea unei băuturi energizante, cât şi ca monedă de schimb. Potrivit istoricilor, zece boabe de cacao aveau valoarea unui iepure, iar în schimbul a doar 100 de boabe se putea cumpăra… un sclav. Ciocolata devenise atât de apreciată de azteci, încât era folosită ca monedă de schimb alături de praful de aur.
La începutul anilor 1600, călătorul italian Antonio Carletti, aduce boabele de cacao în Europa, iar spaniolii au început să planteze arbori de cacao în coloniile lor. Istoricii ne spun că secolul al XIX-lea se remarcă prin două mari revoluţii în istoria ciocolatei: o companie engleză produce prima ciocolată solidă de mâncat, iar în 1876, elveţianul Daniel Peter a introdus laptele în ciocolată, creând un adevărat deliciu: ciocolata cu lapte.

 În anul 1946 ciocolata ajunge să fie produsă şi în Moldova.  În Chişinău a fost deschisă o fabrică de cofetărie, care în 1962 primeşte şi un nume – „Bucuria”. Astăzi, SA „Bucuria” a devenit, de rând cu vinurile moldoveneşti, un simbol specific al Moldovei. Fabrica exportă dulciuri în 12 state, România fiind pe primul loc după volumul comercializat. Bomboanele „Bucuria” mai ajung în statele baltice, în Israel, în SUA, Croația, Bosnia și Herțegovina.

În speranţa că v-am intrigat, dragi cititori, vă propunem spre lectură câteva curozităţi pe care nu le stiaţi despre ciocolată…

În 2000, în Turin, un orășel din Italia, a fost „construită” cea mai mare tabletă de ciocolată, cântărind aproximativ 2267 kg.

Fabricile de ciocolată folosesc aproximativ 40% din migdalele din întreaga lume şi 20% din producţia de alune.

Ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment şi a fost „inventată” de un domn numit Nestle.

Americanii consumă jumatate din producţia totală de ciocolată din lume. Europenii consumă 40%.

Un poet pe nume Fernando Pessoa a scris: „There is no metaphysics on earth like chocolate”, ceea ce în traducere ar însemna: „Nu există o altă metafizică pe pământ decât ciocolata”.

Compania engleză de ciocolată Cadbury a făcut prima tabletă de ciocolată în anul 1842.

În filmul Psycho, Alfred Hitchcock a folosit sirop de ciocolată Bosco pentru scenele însângerate din film.

Persoanele care sufera de depresie mănânca cu 55% mai multă ciocolată decât persoanele sănătoase.

Serviți cu plăcere!!!