Omagierea poetului Arcadie SUCEVEANU la Biblioteca Târgu-MureșIMG_7456

O mare petrecere s-a dat la Biblioteca Târgu Mureș! Micuții de la Grădinița nr. 137 „Paradisul copilăriei” din sectorul Râșcani al capitalei l-au omagiat pe scriitorul Arcadie SUCEVEANU, care zilele acestea a împlinit 65 de ani. Programul de concert al micilor artiști a avut la bază versurile poetului, apărute pe parcursul anilor în zeci de cărți destinate copiilor: A fugit melcul de-acasă, Ora cinci fără doi fulgi, În cămașă de cireașă, Mărul îndrăgostit de vierme, Cheițe pentru vise, Greierul care scri-cri-cri-e ș.a. Iar cântecele care au răsunat au fost culese din cartea Ciupercuța-balerină, semnate de Arcadie Suceveanu și puse pe muzică de Ada Zaporojanu, scriitoarea care scrie și muzică pentru copii. Semnificativ e faptul că pe rafturile bibliotecilor cărțulia a ajuns  însoțită de un CD cu 16 melodii vesele și jucăușe despre multe întâmplări simpatice și pline de învățăminte, dar și patriotice.

Apoi a urmat recitalul de poezie al poetului. Arcadie Suceveanu a citit poezia sa preferată Greierașul care sri-cri-e despre un greier modern ce vine din secolul XXI, despre vară, despre leu, despre urs și despre un ananas și un pinguin.

Copiii, încântați de faptul că scriitorul pe care l-au văzut doar în cărțile răsfoite la grădiniță, au cântat și au recitat poezii împreună cu el, l-au luat la întrebări: unde s-a născut poetul, ce șotii făcea când era mic, când a scris prima poezie?

IMG_7477Maestrul le-a vorbit despre copilăria sa, petrecută într-un sat bucovinean situat pe malul râului Sireț, la numai 15 km de Mănăstirea Putna a lui Ștefan cel Mare, iar pe celălalt mal se întindea satul Mirceștii, baștina lui Vasile Alecsandri. Poetul le-a mai povestit despre vacanță, despre jocul de-a „parașuta” de pe sălciile râului, despre lupta copiilor cu viespile și despre vedeta familiei lor, văcuța Mândruța. A descoperit poezia fiind elev la școala din sat, iar primele versuri pe care le-a scris au fost dedicate mamei.

La încheiere, Arcadie Suceveanu a împărțit autografe, fotografiindu-se cu copiii.