inghetataExistă lucruri fără de care nu ți-ai imagina viața ta din prezent. De la delicioasa ciocolată cu alune și Coca-Cola, până la bicicleta pe două roți și nedespărțitul telefon mobil! Desigur, ai putea trăi fără acestea, însă viața e mai simplă și mai frumoasă când le poți folosi.

little-boy-cartoon-with-ice-cream-vector-3787487
Curiosul Dănuț

Să vedem cum a apărut înghețata, pe care atât de mult o preferă Dănuț, eroul nostru!

snow-white-and-ven-dwarfs-doc-1195967
Înțeleptul Doc

– Înghețata, inventată acum 500 de ani de chinezi, nu seamănă nici pe departe cu produsul delicios, pe care-l savurăm noi astăzi. Pe timpuri, ingredientele de bază ale înghețatei erau orezul și laptele. La fierbere acest produs se transforma într-o pastă, care, după ce era ținută în zăpadă pentru a se solidifica, se amesteca cu fructe înghețate.

 –  Am citit că chinezii încă în anul 1200 vindeau pe străzile Beijingului diferite fructe înghețate. Iar pe vremea lui Marco Polo o astfel de înghețată a ajuns și în Europa, devenind în secolul XIII specialitatea curților domnești din Anglia și Franța.

– Dănuț, dar văd că ești tare în ale înghețatei. Mai știi ceva din istoria acestui deliciu?

–  Da, și foarte multe! Îmi place înghețata de când eram mic. Chiar am încercat s-o prepar acasă, dar din păcate, nu mi-a reușit. Mami s-a supărat atunci pe mine, căci toata bucătăria era numai făina și zahăr. Ceea ce-am preparat eu nici măcar la culoare nu semăna cu înghețata, nemaivorbind de gust. M-am încăpăținat și am început să caut informații despre acest desert înghețat și atât de delicios.

–  Și? Hai, povestește, că m-ai intrigat destul! Vorbeai de curțile domnești, știi vreun împărat, care avea slăbiciunea înghețatei?

–  Da, și nu numai unul! Împăratului Nero, de exemplu, i se aducea gheață tocmai de la 400 km pentru a o amesteca cu miere și apă de trandafir, scorțișoară și pulpă de fructe. Aceste amestecuri tot un fel de înghețată se numeau.

–  Mai știu că Nero își ținea în secret rețeta și nu dorea s-o împărtășească nimănui. Cine știe, poate rețeta a rămas, cu adevărat, o taină sau, poate, a dispărut odată cu căderea Imperiului Roman. Oricum, au trecut secole până când gheața și înghețata au reapărut în lista delicateselor.

–  Nu știu dacă Alexandru Macedon mânca înghețată. Ceea ce am aflat eu, e că, o împărțea soldaților înainte de luptă. Poate o folosea ca medicament?

–  Posibil, Dănuț. Știu că Hipocrate, părintele medicinii, într-adevăr o prescria ca medicament pacienților săi.

–  Am citit și despre asta! Se întâmpla tocmai în perioada când arabii au făcut o mare revoluție în istoria înghețatei: ei au fost primii care  au început să-i adauge zahăr.

ice-2369059_960_720–  Și n-au trecut nici 600 de ani și la curtea franceză oaspeții, deja, puteau savura acest deliciu, alegând dintre 80 de sortimente de înghețată, iar în 1885, în Australia, a fost inventată prima mașină comercială de  făcut înghețată.

–  Ceea ce-a urmat este, cu adevărat, nemaipomenit! În 1904, în America, un vânzător de napolitane a creat suportul din napolitane pentru înghețată. Apropo, e preferata mea!

05.-Napoca
–  Cât despre a mea, mă refer la înghețata învelită în ciocolată, a apărut tot în America, în 1919, iar în 1920 s-a născut sora sa mai mică – înghețata pe băț!

–  De fapt, nu mai are nici o importanță – pe băț, în ciocolată, de vanilie sau de căpșuni… eu, personal, sunt topit după ea. Dac-ar fi după mine, aș mânca în fiecare zi câte doua!

–  Ai dreptate, oferta e foarte bogată, dar ai grijă să n-o consumi în exces.

–  Și mami tot așa-mi spune, dar nu înțeleg de ce?

–  E simplu: ca orice dulce, înghețata conține mult zahăr, care îngrașă și favorizează apariția cariilor dentare.

–  Atunci am să-ți spun despre partea cea buna a lucrurilor: Conținând ou și produse lactate, înghețata e o sursă bună de calciu, elementul care ne întărește oasele și dinții.

 –  Asta e, măi norocoșilor! Pe lângă faptul că ați citit astăzi o istorie despre o invenție care a schimbat lumea…

–  Da, da, o mai avem și acasă, rece și delicioasă, conținând  renumitul calciu, atât de folositor sănătății noastre.

–  Eu am să-mi permit, totuși, să insist: consumați-o cu măsură!

–  E tot, Doc?

–  E tot, Dănuț.

–  Pa, pa, până la invenția viitoare!  

Serviți cu plăcere!

Reclame