6872675
4337948fc8cbBuna, curioşilor! Sunt iarăşi eu, Dănuţ, de la Biblioteca Târgu-Mureş. Recent m-am întâlnit cu bunul meu prieten Doc şi i-am spus ce poveste frumoasă am trăit, ieşind într-o seară cu sora mea în centrul Chişinăului. Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins orașul: instalațiile de iluminat cu leduri au împânzit copacii din jurul Catedralei, bulevardul Ştefan cel Mare este inundat de mii de beculeţe colorate, iar bradul decorat cu jucării şi luminiţe argintii asteaptă sosirea lui Moş Crăciun şi a cetelor de colindători.

Doc s-a arătat foarte curios şi m-a luat la întrebări: dar ştii când şi unde a apărut bradul împodobit? Și cine şi când a inventat luminiţele de brad? Am strâns din umeri, lăsându-mă bătut… Şi iată ce mi-a povestit prietenul meu atotştiutor:

– Bradul de Crăciun a apărut în sec. 16, cel mai probabil, în Germania, în împrejurimile Strasburgului. La început erau folosite doar ramurile verzi pentru decorarea caselor, iar mai târziu au început să fie împodobiţi chiar şi brazii cu jucării de hârtie şi fundiţe roşii.

 – Dar lumânările, Doc, lumânările când au apărut pe brad?

– Lumânările, Dănuţ, ca decoraţiune, au început să fie folosite abia prin 1800, dar datorită faptului că exista riscul de incendii…

– …au fost inventate luminiţele electrice!

– Exact! Dar să le luăm pe rând. Ia spune-mi, Dănuţ, ştii cumva când a fost patentat becul electric?

– Nimic mai simplu, Doc: în 1882 de către Thomas Edison!

-Asta e! Iar peste 10 ani, în 1882, asistentul lui Edison, Edward Johnson, a  propus decorarea bradului de Crăciun cu beculeţe electrice.

– Trebuie să înţeleg că această invenţie a permis decorarea brazilor şi în afara locuinţelor…

– Da, şi s-a întâmplat asta în 1912, când iluminarea brazilor a apărut pe străzile Bostonului, ca apoi să se extindă în întrega America de Nord.
Totul începe, însă, după primul război mondial, când acest fenomen ajunge şi în Europa. Apropo, în cea de-a doua jumătate a sec.19, luminiţele de brad au început să încălzească şi inimile românilor, pornind încetişor şi spre Moldova.

– Eu am înţeles de ce omenirea a acceptat cu atâta plăcere ornarea bradului cu beculeţe electrice!

– Îmi spui şi mie?

– Eu cred că totul vine de la combinaţia îndrăzneaţă dintre negrul pătrunzător al noptii, albul sclipitor al zăpezii şi decoraţile multicolore, ce permit împodobirea brazilor atât în casă, cât şi în stradă.

80b8866b6170a0aa00f4c0d0690d3768--christmas-clipart-merry-christmas
La mulți ani, dragi copii! Să fiți cuminți și cât mai curioși în anul ce vine!!!

– Dacă-mi permiţi şi mie să fiu un pic romantic, aş mai adăuga următoarele: luminiţele de pe brad sunt, de fapt, stelele care sclipesc pe cer ca o petrecere frumoasă în toiul nopţii de Crăciun…

– şi noi suntem cei, care ne bucurăm de această frumuseţe!

– Aşa e, măi norocoşilor! Pe lângă faptul că aţi auzit azi o istorie despre invenţia, care a adus atâta farmec nopţii de Crăciun, o mai aveţi chiar şi pe bradul din preajmă.

– E tot, Doc?

– E tot, Dănuţ!

– Pa, pa până la invenţia viitoare.

Christmas_Transparent_Golden_Bell_Clipart