boy-clip-art-6Buna, prieteni! Ceva mai devreme vă promiteam să vă povestesc cum şi de cine a fost inventată maşina de spălat rufe. Şi dat fiind faptului că tati ne-a cumpărat una nouă, or, a noastră, cea veche, era defect de mai mult timp, l-am contactat pe prietenul meu Doc şi i-am propus o intâlnire la bibliotecă. M-a impresionat atât de mult noua maşină de spălat, că ardeam de nerăbdare să aflu totul despre ea… Şi iată ce mi-a spus atotştiutorul Doc:Doc

– Îmi place curiozitaea ta, Dănuţ, dar nu cred să te surprindă informaţia mea…

– Ce vrei să spui cu asta, Doc?

– Ceea ce vreau să spun în continuare, e o simplă constatare de fapt, curiosule: lumea a spălat dintotdeauna rufe.

– … şi ce dacă… mami şi acum le spală… de fapt, maşina le spală după ce ea întroduce cantitaea necesară de rufe, detergent şi apoi apasă nişte butonaşe.

– Mi-ai anticipat gândul, Dănuţ, tocmai vroiam să-ţi spun ţie şi prietenilor noştri cum acum 60 de ani, maşina de spălat a automatizat procesul, devenind cea mai bună prietenă a tuturor gospodinelor din lume.

– Acum 60 de ani… deci, 2018-60 este egal cu…Vrei să spui în anul 1958 a fost inventată maşina de spălat?

– Vreau să spun: maşina automat de spăşat rufe. De fapt, drumul ei spre casele noastre a început încă la sfârşitul sec.18, când americanul William Blackstone, dorind să-i ofere soţiei sale un cadou mai special, a inventat maşina de spălat de uz casnic.

– Trebuie să înţeleg că până atunci existau maşini de spălat doar în curăţătorii publice?

– Exact! Şi, apropo, primele maşini de spălat erau din lemn!

– Na-ţi-o bună! O bicicletă construită din lemn mai înţeleg, dar o maşină de spălat… Avea şi motor?

DSC01972– Da de unde? De fapt, era un fel de curăţătorie publică la o mină de piatră din California. Se întâmpla în 1851, iar sistemul manual confecţionat, evident, din lemn, era pus în funcţiune de 10 măgăruşi. Aceştia îndeplineau rolul motorului pentru cantităţi mai mari de rufe şi pentru o mai mare eficienţă de spălare. În anul 1874 unui soț iubitor pe nume William Blackstone, din Bluffton, Indiana, USA, ce producea şi vindea unelte de arat şi însămânţat grâu şi porumb, i-a venit ideea unui cadou util pentru soţie. Și construit prima maşină de spălat! Această maşină era alcătuită dintr-un cilindru din lemn în care era instalat un disc, tot din lemn, ce putea fi pus în mişcare de rotaţie cu o manivelă externă, acţionată manual. Şi Blackstone a început să fabrice maşini de spălat casnice, pe care le vindea cu 2,50 dolari bucata.

– Erau ieftine…

– N-aş spune, Dănuţ, din câte ştiu, erau inaccesibile oamenilor de rând. Aşa că, pentru majoritatea gospodinelor, cea mai eficientă metodă de spălare a rufelor, rămânea cea manuală.

– Dar cea automată, totuși, când a apărut? Cui trebuie să-i mulțumească mami atunci când pune rufele în mașină să se spele singure?

pralka_reklama– Îți zic chiar acum! O revoluție adevărată s-a produs în 1908, când Hurley Machine a început să producă maşina de spălat THOR, prima maşină de spălat electrică, inventată de Alva John Fischer în 1901. Iar în 1911, proprietarul unei fabrici de maşini de spălat mecanice, Frederick Maytag a început să le producă pe cele electrice. Astfel ia naştere fabrica Upton Machine Co., ce devine în 1950 faimoasa Whirlpool de care mulţi, dacă nu toţi, am auzit, unul dintre cei mai importanţi producători de maşini de spălat din lume.

– Vai! Ce coincidență, tocmai așa scrie pe masina noastră nouă! Dar eu mai cunosc o metodă, Doc, foarte veche. Am citit într-un articol pe net că una dintre cele mai vechi tehnici de spălare, folosită chiar şi de romani şi egipteni, era bătutul  rufelor. Erau călcate în picioare într-o albie imensă şi acest lucru, apropo, intra, de obicei, în obligaţiunile bărbaţilor.900_Women washing clothes by a stream

– Curios, căci anume femeile au fost cele care au încercat să simplifice procesul de curăţare a rufelor, pornind de la bătutul lor cu o scândură de lemn şi frecarea pe o tablă de spălat, ajungând până la spălătorii electrice şi maşini de spălat în case.

– Da eu mai ştiu cu ce se spălau rufele în Evul Mediu…

– Sunt sigur că nu cu detergenţi… În Evul Mediu, rufele se spălau cu un amestec de apă şi nisip, la care mai târziu s-a adăugat şi o doză de urină. Cât de săpun, acesta a apărut mai târziu şi era produs dintr-o soluţie de grăsime, cenuşă, calcar şi anumite plante, una dintre ele fiind Saponaria.

Saponaria– Saponaria? Nu cumva de la ea a pornit săpunul de astăzi?

– Aşa e, Dănuţ, dar despre el îţi propun să discutăm la una din întâlnirile viitoare. Acum nu-mi rămâne să vă spun ceea ce v-am spus şi data trecută….

– Eu ştiu, noi suntem nişte norocoşi!

– Întocmai! Pe lângă faptul că aţi aflat azi o istorie despre o invenţie care a schimbat lumea, o mai aveţi şi acasă!

– E tot, Doc?

– E tot, Dănuţ.

– Pa, pa pâna la invenţia viitoare.

0_1bb607_b67d31b_orig

 

Reclame