Să nu credeţi că viitorii reporteri radio TV au uitat de tradiţionalele exerciţii de dicție şi încălzire a vocii. Vocale şi consoane împerecheate, frământări de limbă din cele mai complicate, silabe din cele mai încâlcite, versuri spuse repede – toate au fost pe „masa” eroilor noştri.

Povestea Ursuletului MarmiA urmat apoi un sfert de oră de poveste, dar nu de una obişnuită, ci o poveste din cartea „În ospeție la ursulețul Marmi”, scrisă de Mircea Grecu și Jana Grecu, selectată pentru Programul de lectură „Chişinăul citeşte”, ediţia XV. Lansată recent la Biblioteca Târgu-Mureş, cartea i-a impresionat mult pe micii cititori prin faptul că este una cu poveşti terapeutice. Acestea, spre deosebire de basmele clasice, unde personajele sunt ameninţate, de obicei, de pericole externe, aduc cititorului eroi ce luptă cu provocări interne, firul comun al lor fiind dorinţa de a cunoaşte lucruri noi şi utile.

Şi dacă tot eram în ospeţie la poveste, la „desertul” întâlnirii noastre copiii au servit o „salata cu poveşti”. Probabil, puţini dintre voi ştiu gustul acestei „salate” şi cu ce se „mănâncă ”…
Deci, ca să ştiţi: ingredientele principale sunt basmele cunoscute de voi si plăcerea de a improviza!  Se ia un început de poveste, cum ar fi: Mergea Scufiţa Roşie prin pădure și se întâlneşte cu…capra cu trei iezi! Da, da, nu cu lupul, ci cu capra şi ieduţii ei! Acesta e secretul unei  ”salate cu poveşti”: se„ amestecă”  într-o singură salatieră mai multe poveşti, se „condimentează” cu multă imaginaţie şi umor, iar la sfârşitul poveştii te pomeneşti că Scufiţa roşie s-a măritat cu Făt-Frumos şi a trecut cu traiul în America, Lupul şi-a cerut iertare de la toţi cei pe care i-a mâncat și a devenit vegetarian… Iată aşa!

Doritorii de a pregăti „salate cu poveşti” sunt aşteptaţi
pe data de 22 aprilie la Biblioteca Târgu-Mureş.
Ingredientele le selectaţi voi, dragi participanți, iar salatiera o păstrăm la bibliotecă!

Mai multe poze pe pagina noastră de Facebook!

Ludmila Stoianov,
moderatoarea Serviciului Ora TV