1047675-0

Fetița căreia nu-i plăcea numele său
de
Elif Shafak

Personajul principal al romanului este Sakiz Sardunya, o fetiţă care locuieşte în Istanbul alături de părinţii ei. Nu are fraţi sau surori, şi nici nu reuşeşte să îşi facă mulţi prieteni. De aceea, îşi găseşte refugiul în cărţi. Îi place să călătorească în mod virtual prin lumile imaginate de autori şi să cunoască lucruri noi. Singurul lucru care nu îi place la ea este numele său, care înseamnă Muşcată Curgătoare, floare a cărei singură ocupaţie este să atragă păsările colibri. Este un nume ciudat în comunitatea în care trăieşte, care ajunge adeseori ţinta ironiei sau a batjocurei celor de o vârstă cu ea, ba, uneori, chiar a adulţilor.

Însă, într-o zi, viaţa ei se schimbă, iar acesta este momentul descoperirii unui glob de cristal ascuns printre multe alte cărţi. Este un glob care străluceşte şi care are desenat în centru un al optulea continent, ce are forma unei cărţi. Deşi ştie că este greşit să ia un lucru care nu îi aparţine, Sakiz Sardunya îl ia acasă, unde îl ascunde de cei dragi. Mai târziu, acest glob se va dovedi a fi un fel de portal, o poartă către o lume magică, Lepoba, ţara legendelor, a poveştilor şi a basmelor. Aceasta este pe cale de dispariţie, din cauză că oamenii nu mai folosesc imaginaţia şi nu mai inventează poveşti. Singura care poate aduce salvarea pare a fi Sakiz Sardunya…

Dacă va reuşi sau nu şi ce impact are asupra ei şi a parcursului ei ulterior această călătorie pe un tărâm necunoscut, vă invit pe voi să citiţi pentru a afla.

 

Reclame