Şedinţa de  duminică a Serviciului Ora TV a început în cel mai tradițional mod: micii reporteri au repetat setul de exerciți pentru încălzirea vocii, buzelor şi a limbii, or, ştiu că pentru a deveni veridici în faţa microfonului şi a camerei de luat vederi trebuie să-și îmbunătățească aptitudinile de comunicare şi să învețe cum să țină un discurs în fața unui public, vorbind frumos şi corect.

Pentru prietenii noştri care ne urmăresc pe reţelele de socializare şi, poate, nu stiu ce înseamnă a încălzi vocea, limba şi buzele, am decis să le oferim cu plăcere un master clas virtual.

Aşadar, pentru voce vă propunem pronunţarea silabelor compuse din mai multe litere, cum ar fi STRA, STRE,  STRI, STRO, STRU, STRĂ, STRÎ sau ceva mai simplu: LRA, LRE, LRI, LRO, LRU, LRĂ, LRÎ. Trebuie să le repetați de mai multe ori, schimbând literele la dorinţă, iar când silabele se epuizează, treceţi imediat la încălzirea buzelor, caci au nevoie şi ele de antrenament!

Deci, cu colţurile gurii cât mai întinse, pronunțați: X-O-X de, cel puţin, 10 ori. Apoi, relaxaţi buzele şi suflaţi pe ele până acestea vibrează. Între timp, amintiţi-vă de sunetele pe care le emiteţi când vă este frig: BRRR, apoi imaginaţi-vă cum se rupe o creangă: TRRR, iar dacă gândul vă duce la bunelul la ţară, ajutaţi-l virtual să oprească calul: PRRR. Pronunțați de câteva ori, foarte repede, aceste îmbinări de litere pentru că vine rândul limbii!

Pentru început inspectăm dinţii: trecem cu vârful limbii peste fiecare dinte de mai multe ori (puteţi chiar să-i număraţi), apoi scoateţi limba afară cât mai tare, dar aveţi grijă să n-o traumaţi, căci urmează un exerciţiu care vă place şi vă amuză. DE CE? Pentru că va trebui să pronunţaţi sunete ce vibrează şi vă gâdilă un pic limba: VRRR, SRRR, CRRR, DRRR. În final, pentru a vă linişti un pic vibraţiile în gură, puteţi cânta! Da, da, alegeţi melodia voastră preferată şi puneţi pe ea preacunoscutul refren: LA, LA, LA! (doritorii chiar îşi pot invita colegele la dans).

Viitorii prezentatori şi reporteri radio TV îndeplinesc, de fiecare dată, cu plăcere acest set de exerciții, pentru că ştiu că doar astfel învaţă să vorbească  corect, să capete încredere în sine, în capacitatea lor de a vorbi şi de a se exprima în public.

Ceea ce a urmat în continuare la  Ora TV a fost, de fapt, un test pe care copiii l-au trecut cu brio. Fiecare dintre ei a ieşit în faţa micului nostru auditoriu cu câte un mic discurs despre cel mai frumos eveniment care i s-a întâmplat în perioada de când nu ne-am întâlnit în cadrul serviciului (am avut o pauză de sărbători). Majoritatea au povestit despre vacanţa de primăvară, călătorii, obiceiurile de Paşte, turnee… Dar să le luăm pe rând!

Arina, fata care ştie răspunsul la orice întrebare, şi-a sărbătorit în aprilie ziua de naştere, a împlinit 13 ani! Am felicitat-o şi noi, urându-i La Mulţi Ani şi ne-am bucurat de încă o realizare a ei: titlul de câştigătoare a unui concurs de dans.

Bogdan, curiosul din Durleşti, a rămas foarte impresionat de întâlnirea cu scriitorul Vasile Romanciuc la liceul Hyperion, unde învaţă în clasa IV şi de călătoria în satul bunicilor. Alte două evenimente care l-au marcat au fost pretestările la limba română şi matematică la care a luat un 10 şi un 8. Ne bucurăm de succesele tale, Bogdan!

Laurenţiu, preaseriosul şi rezervatul gentleman de la şcoala Waldorf, a câştigat  turneul orăşenesc de şah! Felicitări, Laurenţiu, Ora TV te va susţine mereu!

Cezar, mereu neliniştit şi visător, a fost în ospeţie la verişorul său în… America!!! A zburat prima oară cu avionul, a văzut pentru prima oară un ocean şi a fost muşcat de o meduză şi, pentru prima dată, a fost la Disneyland!

Mihai, sportivul de la Ora TV, membru al clubului de fotbal CFC Voran a paticipat cu echipa sa la Campionatul Republican de fotbal unde au ocupat locul II. Asta da performanţă! Suntem mândri că te avem alături, Mihai, şi ne bucurăm că ţi-ai reparat, în sfârşit, bicicleta!

Cristi, vocea sonoră a Orei TV, este foarte mulţumit că a făcut, la grădiniţă, poze pentru vinietă! Or, Cristi va merge în această toamnă la şcoală, în clasa I. Îţi vom ţine pumnii, Cristi! Să pășești cu dreptul!

Nicoleta, sora lui Cristi, a rămas neplăcut impresionată de faptul că nu a mers în turneu în Turcia cu ansamblul etno-folcloric unde dansează… În schimb, i-a plăcut nespus de mult vacanţa de Paşte şi revederea cu buneii de la ţară, dar şi aplauzele îndelungate pe care le-a cules împreună cu colegii ei dansatori în cadrul Concertului tradiţional de sfârşit de an de la Teatrul Ginta Latină .

Stefania, fetiţa cu cele mai frumoase vise, nu va uita niciodată Noaptea Învierii când a mers cu mami şi surioara Camelia la biserică şi au sfinţit, conform tradiţiei, pasca, ouăle roşii şi carnea de miel. Iar călătoria la ţară de Paştele Blajinilor, mersul la cimitir şi întâlnirea cu verişorii i-au trezit emoţii de neuitat! Noutatea cea mare, însă, vine din viaţa şcolară: fiind câştigătoarea mai multor olimpiade din acest anб în anul care vine va reprezenta liceul şi la olimpiadele republicane şi, poate chiar, internaţionale! Mult succes, dragă Stefy, noi te vom susţine mereu!

P.S. Stefania ne-a mai adus o veste bună de la ţară: capra bunelului a fătat tocmai 3 iezi!

Patricia, mica reporteriţă care-şi trăieşte visul de a deveni o jurnalistă de excepţie, ne-a povestit despre emoţiile pe care le-a trăit alături de fratele său la turneul de şah. Este sigură că prezenţa ei l-a ajutat să câştige competiţia! Ai o soră frumoasă şi iubitoare, Laurenţiu!

A fost o şedinţă foarte dinamică şi productivă. Micii reporteri au demonstrat că nu mai întâmpină dificultăți când sunt nevoiți să se exprime oral sau în scris, fapt ce-i face mai încrezuți în sine şi în capacitatea lor de a vorbi şi de a se exprima în public. Am rămas plăcut surprinsă, urmărindu-le discursurile în faţa auditoriului: fiecare dintre ei vorbește cu publicul la fel cum ar conversa cu un prieten…

Şedinţa a culminat cu un concurs de inteligenţă la care, tradiţional, a participat echipa fetelor și cea a băieţilor şi, ca întotdeauna, învingătoare a ieşit prietenia şi buna lor dispoziţie.

Vă așteptăm duminica, 13 mai, ora 13.00, la o nouă provocare!

Mai multe poze pe pagina de facebook.

Ludmila Stoianov,
colaborator al Bibliotecii „Târgu-Mureș”