1157c79aee7b849Salut, prieteni! I-am dat o întâlnire prietenului meu Doc, pentru că am o urgenţă: vreau să aflu toată informaţia despre role. Se apropie sfârşitul anului şcolar şi părinţii mi-au promis cadou o pereche de role! Demult visez la ele şi  deja-mi imaginez ce curse voi face in parcul afgan! Dar ca să pot alege nişte role de calitate, trebuie să mă documentez şi cine dacă nu atotştiutorul Doc poate să-mi răspundă la toate întrebările. Şi iată ce am aflat:

Doc– Istoria rolelor începe în 1980, când doi studenţi americani au inventat un „instrument” mai comod pentru antrenamentele de hokei, ce se desfăşurau în aer liber. Ideea consta în fixarea pe lamele patinelor de gheaţă a unui şir de roţi, strâns unite între ele.

– Stop! Eu cunosc foarte bine această istorie. Ceea ce a urmat a fost cu adevărat fantastic. Noile patine pe rotile au reuşit să adune peste 11 mln. de simpatizanţi! Cei doi inventatori chiar au fondat o societate a rolerilor americani, căci patinele pe roţi au fost numite simplu – role.

– Da, Dănuţ, această afacere s-a transformat într-un gen de sport, înconjurând rapid întreaga lume, în 1993 organizându-se un adevărat campionat mondial.

– Şi pe asta o ştiu, Doc, pentru că sunt un mare pasionat de role. Sportivii participanţi la cel campionat au făcut atunci un turneu în 160 mari oraşe ale lumii!

– Chiar dacă e considerat un gen de sport extrem, îmi dau seama, că pe lângă tehnică şi exerciţiu, mai lasă loc exprimării personale şi originalităţii cu multe emoţii tari şi adrenalină.

– Ş-apoi e foarte distractiv. Aici nu contează cine este cel mai bun. Aici totul se rezumă la a te distra și a-i ajuta pe cei din jur să se simtă la fel de bine.

– Chiar încep să regret că acel turneu prin 160 de oraşe n-a ajuns şi-n ţara noastră…

– Nici un fel de regrete, Doc, acest sport şi-a găsit deja fanii săi şi la noi. Pe străzile Chişinăului, la orice colţ, poţi vedea copii pe role…

– Da, da, chiar şi cei mai mici se dau deja pe role. Am impresia că mai bine merg deja pe role decât stau pe picioare.

-Eeeee, multe fete chiar au renunţat la sălile de sport în favoare rolelor: 5 km pe role în fiecare zi şi eşti în cea mai bună formă!

-Mă gândesc, Dănuţ, că e cam greu să înveţi tehnica acestui patinaj…

-Da, Doc, la început e cam greu, o spun din proprie experienţă: mai faci cunoştinţă cu un copac, cu-n stâlp, mai opreşti o maşină, te umpli de julituri… dar merită. E un exemplu ideal de a îmbina plăcerea cu utilul.

– No comment. Nu-mi rămâne decât să vă spun ceea ce v-am mai spus şi data trecută: sunteţi nişte norocoşi, măi copii! Pe lângă faptul că ați auzit astăzi o istorie despre una dintre invenţiile , ce-au schimbat lumea sportului, o mai aveţi şi acasa!

– E tot, Doc?

 – E tot, Dănuţ.

Pa, pa până la invenţia viitoare.

Reclame