Buna, curioşilor!

danut333

Sunt la Biblioteca Târgu-Mureş unde i-am dat o întâlnire prietenului meu Doc. Avem o urgență: am trăit astăzi nişte emoţii mai puţin plăcute: am rămas, de dimineaţă, blocat în lift! 

Probabil mulți dintre voi aveți frica de a rămâne blocați într-un ascensor. Ce mai calea-valea… frica asta o am şi eu. Eram singur în lift şi, poate n-o să mă credeți, dar mi-am amintit imediat de tot ce ne-a povestit doamna învăţătoare la o Oră de diriginţie despre ce să faci dacă rămâi blocat în ascensor! Aşadar, mi-am păstrat calmul, pe cât a fost posibil, şi am apăsat pe fiecare dintre butoanele de deplasare între etaje, unul câte unul. Am apăsat apoi și butonul de deschidere a ușilor. Dar niciunul dintre acestea nu funcționau şi am înţeles că liftul este, cel mai probabil, defect… Am apăsat atunci butonul pentru urgențe, dar fără nici un rezultat. M-a salvat bunul meu prieten, telefonul mobil, la care am apelat numărul lăsat pentru astfel de cazuri și, cuminte, am așteptat să fiu eliberat.

mester

N-au trecut nici 30 de minute şi eram deja afară…

În concluzie, mi-am dat seama că lifturile, această invenţie care ne face viaţa atât de ușoară, nu funcționează întotdeauna cum am vrea şi chiar se poate întâmpla să rămânem blocaţi pentru câteva minute în interiorul cabinei.

Speriat, dar foarte curios, l-am întrebat pe Doc cum a fost inventat ascensorul?

Vreau să-ți spun, Dănuţ, doc325că încă din cele mai vechi timpuri şi până în Evul Mediu forţa umană, animală şi a apei au reprezentat singurele modalităţi de deplasare verticală.

– Ai spus deplasare verticală? Nu prea înţeleg despre ce vorbeşti, Doc. Am auzit despre deplasări cu maşina, cu avionul, cu vaporul, dar cu ce aş putea să mă deplasez vertical, nu ştiu.

– Păi o foloseşti această instalaţie de ridicat vertical în fiecare zi! E vorba despre lift, despre asta vrei să ştii, nu?

– … aaaaaa! daaaaaa..despre ascensorul în care astăzi m-am blocat…

– Asta e, Dănuţ. Anume despre această instalaţie verticală de deplasare vreau să-ţi povestesc astăzi, că doar pentru asta m-ai chemat la bibliotecă… 

– Da, Doc, eu deja savurez din plăcerea de a asculta o istorie interesantă. Şi de unde, zici, a pornit ascensorul spre noi?

– Primele mărturii despre un ascensor au fost descoperite la ruinele teatrului din Priene, construit la sfârşitul secolului al IV-lea î. Hr. într-un oraş antic grecesc din Asia Mică. De fapt, lifturile erau cunoscute și în Roma Antică, Forumul Roman fiind dotat cu 12 instalații de ridicat pentru transportul vertical al gladiatorilor.gladiatori

– Eu am privit un film despre gladiatori, Doc. Aceștia erau prizonieri de război, impuși să lupte între ei sau cu animale sălbatice…

– Adevărat spui, Dănuț, erau niște oameni foarte curajoși. La etajul inferior al Colosseum-ului din Roma se mai pot vedea și astăzi rămășițele a trei sisteme de ridicat, ce deserveau transportul animalelor de jertfă în arena destinată luptelor de gladiatori.

– Bine, bine, dar ascensorul modern, cel care mă ridică la etajul 8, unde locuiesc eu, cum a apărut?

– Istoria lui, Dănuț, începe în Franța în sec. XVIII. Precursorul ascensorului modern, cunoscut sub denumirea de „scaunul zburător”, a fost conceput în 1743 pentru regele Ludovic al XV-lea. Acesta era instalat în interiorul palatului Versailles și putea transporta doar o singură persoană. Regele intra în el din balcon și se ridica la etajul cuvenit.

– Bine, bine, Doc, dar cum funcționa un ascensor în sec. XVIII-lea?simer regele

– Mecanismul acestui lift, Dănuț, consta într-un aranjament precis echilibrat de greutăți și scripeți, montat în interiorul unui horn, iar la comanda regelui, o persoană situată în interiorul hornului ridica sau cobora scaunul zburător.

– Și cum acest scaun zburător s-a transformat într-un lift?

– N-au trecut nici o sută de ani și, în 1857, a fost instalat primul ascensor de pasageri, invenția americanului Elisha Otis. Liftul era prevăzut cu un buton de siguranţă, necesar opririi cutiei liftului, în cazul în care cureaua de tracţiune s-ar fi rupt.
liftul lui otis

Omenii aveau mare frică de ascensor. Dar știi cum i-a convins Otis pe oameni de faptul că ascensorul este sigur și nu le pune viaţa în pericol?

Cuuuuum?

–  Elisha Otis  a hotărât să facă o demonstraţie în faţă unui numeros public din New York,  în cadrul expoziţiei “Crystal Palace”.  Otis însuşi s-a urcat în lift, iar asistentul său la un momemt a tăiat unicul cablu de susţinere…

– Vaaai, şi nu s-a prăbuşit..?

– Ha-ha! La fel ca tine a exclamat şi publicul prezent la eveniment, Dănuţ. Dar nu, nu s-a prăbușit nimeni. Ascensorul pur și simplu s-a autoblocat, spre emoţia şi admiraţia celor prezenţi. Și de atunci drumul spre lifturile destinate zgârie-norilor era deschis. Astăzi multe dintre ascensoare funcţionează încă pe bazele invenţiei lui Otis. Chiar să fii atent, pe unele ascensoare există inscripţia „Otis”.

Bine, de azi înainte voi citi tot ce scrie în lift 🙂  Dar ce a fost mai departe, Doc?

Anton_Freissler– În 1880 a apărut primul lift electric, pus la cale de Werner von Siemenscare, mai apoi, a fost dezvoltat de Anton Freissler, proaspăt absolvent al Institutului Tehnologic.  Acesta a fost cel care a început echiparea clădirilor din Austria și Ungaria, la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. Un asemenea ascensor se mai află și astăzi în Timișoara. Este vorba de un lift care a fost pus în funcțiune în 1914…

lift timisoara

– Nu pot să cred, Doc!

–  Asta e, băiatule! Acest mare eveniment se întâmpla în perioada inventării motorului electric. Anton Freissler prezentase la târgul comercial de la Viena primul prototip al ascensorului electric cu o capacitate de 4 persoane.

– Minune, nu alta!

– Iar împăratul Franz Jozef I l-a investit cu titlul de „Furnizor imperial de mașinării”. Uite-așa, Dănuț, au luat naștere ascensoarele, iar în sec. XIX producerea lor s-a transformat într-o adevărată industrie! Și asta nu e tot! La sfârșitul secolului al XIX-lea geniul inventiv al lui Freissler a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume!

105_FranzJosef_Orden_A3

– Și iarăși noi suntem cei norocoși!

– Asta e, Dănuț, Pe lângă faptul ca ați ascultat azi istoria unei invenții care a schimbat lumea, o mai aveți și la intrarea din bloc.

– E tot, Doc?

 -E tot, Dănuț.

Pa, pa, până la invenția viitoare!

ciine

 

Reclame