2357d579bf1965fSalut, prieteni! M-aţi recunoscut? Sunt Dănuţ de la Biblioteca Târgu-Mureş. Am revenit din vacanţă şi mă grăbesc să vă felicit cu începutul unui nou an şcolar! Vă recunosc, mi-a fost tare dor de şcoală, de colega mea de f_4846968e16675 (1)bancă, Steluţa, de învăţătoarea mea şi de colegii de clasă. Iar astăzi, primind tocmai trei note de 10, mă gândeam că, poate, unora dintre noi nu le place şcoala, dar eu o frecventez cu plăcere. Fie că este vorba de cei care displac şcoala, fie de cei ce o iubesc, cu toţii ne întrebăm cine a inventat şcoala? Am mers la bibliotecă, m-am întâlnit cu bunul meu prieten Doc şi iată ce am aflat…

snow-white-and-ven-dwarfs-doc-1195967

– Istoria şcolii, Dănuţ, a început în Grecia Antică, aceasta fiind denumită în acea perioadă, academie.

– Academie? Cum adică, academie?

– Da, anume academie, iar cel care a folosit pentru prima dată acest termen a fost Platon, care în anul 385 î.Hr. a deschis o scoală de filosofie numită “akademos”.

– Dar şcoala? Are şi acest termen o istorie?

– Bineînţeles, Dănuţ, ba chiar îţi voi spune ce înseamnă acest cuvânt! Conceptul „școală” provine de la cuvântul latin „schola”, care vine din greaca antică „scholeion”, de la „schole”. La greci, termenul însemna „timp liber”, apoi termenul a evoluat la „locul în care era petrecut timpul liber” și unde se purtau discuții științifice și filozofice.

Poporul bizantin este cel care a inventat școala, asemănătoare cu cea pe care o știm astăzi. Se întâmpla în anul 425. Școlile de atunci erau doar școli primare și erau necesare instruirii personalului militar cărora li se cerea minimul de educaţie primară. Bizantinilor le-a plăcut ideea grecilor de a-şi învăţa urmaşii, dar au preferat să o facă în locuri închise şi după un sistem bine stabilit.

kto-pridumal-shkolu-2– …iar filosofii greci obişnuiau să vorbească cu discipolii lor în aer liber şi vorbeau, de obicei, despre scopul vieţii – asta am învăţat la lecţia 

de istorie.

– Mai mult ca atât, bizantinii studiau, de obicei, subiecte specifice precum matematica, limba maternă, filosofia, religia sau istoria. De aceea ei sunt consideraţi poporul ce a inventat şcoala.

7dcb1-educatia-in-evul-mediuO altă cultură care a dezoltat sistemul şcolar intr-un sens mai modern şi a pus accent pe cunostinţe şi predare în mod sistematic a fost islamul, care în secolul al IX-lea a întrodus Madrassa, o clădire independentă de moschee ce servea ca o scoală adecvată.

– Doc, dar când au apărut şcolile în Europa?

– În Europa, şcoala obligatorie a devenit sistem școlar comun în secolul al XVIII-lea. Primele țări care au obligat elevii să frecventeze cursurile au fost Norvegia și Danemarca în perioada anilor 1739-1741, scopul principal fiind să-i ajute pe oamenii de rând să-şi imbogăţească cunostinţele.

– Dar vacanţele, Doc? De unde provine acest obicei?

– Eeeee… Explicația pentru care elevii au vara vacanță datează din momentul în care economia Statelor Unite şi a unor țări civilizate din vestul Europei se baza foarte mult pe agricultură pentru a supraviețui. Elevii erau nevoiți să părăsească școala în timpul verii pentru a lucra în fermă alături de familiile lor. Astfel, vara era cel mai bun prilej pentru ca cei mici să fie utili în gospodării.

-Oho! Şi eu, care credeam că vacanţele au fost inventate pentru a merge la mare şi la bunei…

– În zilele noastre, Dănuţ, şcoala nu înseamnă, ca pe timpuri, doar educaţie primară, ci şi continuarea studiilor gimnaziale, liceale şi, mai târziu, universitare. Tu, Dănuţ, cine vrei să  devii când vei creşte mare?

– Eu voi fi înţelept ca şi tine, dar vreau să-ţi spun că pentru mine şcoala este locul unde învăţăm lucruri noi şi interesante, unde ne facem prieteni, unde învăţăm cum să ne comportăm în societate.

– Şi acum, dacă tot ai aflat cine a inventat şcoala, nu-mi rămâne decât să-ţi spun că voi, copiii sunteţi nişte norocoşi!

– Foarte norocoşi, Doc, pe lângă faptul că am citit azi istoria unei invenţii senzaţionale, o mai avem şi în fiecare cartier! Ne aşteaptă cu uşile deschise şi ne spune în fiecare Bune-ati-venit-la-scoaladimineaţă Bine aţi venit!

– E tot, Dănuţ?

– E tot, Doc!

– Pa, pa până la invenţia viitoare!

 

Reclame