Una din legendele mărțișorului spune că, odată, soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul, văzând că acesta a luat chipul unui tânăr, l-a răpit și l-a închis într-o temniță, provocând o mare suferință naturii. Se spune că râurile au încetat să mai curgă, păsările să mai cânte… până nici copii nu mai râdeau.

Nimeni nu ştia cum să întoarcă soarele până când, un flăcău voinic s-a hotărât să-l înfrunte pe zmeu şi să elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, având susținerea şi puterea multora dintre pământeni. Călătoria tânărului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna. Spre sfârșitul iernii, acesta a găsit castelul zmeului şi s-a luptat zile întregi cu el până când l-a doborât.

Sleit de puteri şi grav rănit, tânărul a reuşit să ajungă până la temnița soarelui, l-a eliberat, după care a murit, sângele lui rămânând să curgă pe zăpada albă. Soarele a urcat pe cer şi a vestit venirea primăverii, umplând de fericire inimile pământenilor.

Pag_11bSe zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos, legând cu un fir de ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos şi amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii.  Iar gestul dăruirii mărţişorului este plin de sacralitate şi semnificații. A dărui un mărţisor cu inima curată unei persoane la care ţii cu adevărat înseamnă, conform anumitor credinţe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ţi dea sănătate, frumuseţe, veselie, poftă de viaţă, iubire. În acelaşi timp, gestul bărbaţilor de a înmâna mărţişoare femeilor simbolizează, de fapt, un îndemn la armonie, uniune şi bună înţelegere.

Astăzi, mărţisorul este purtat toată luna martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belşug în casele oamenilor, iar dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini neapărat. Astfel, la începutul lunii aprilie, într-o mare parte a satelor Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

martisor1