IMG_6120Şi în această duminică am avut de toate la Ora TV! După tradiţonalele exerciţii de dicţie, viitorii reporteri şi prezentatori radio TV au citit… o poveste! Şi nu una obiţnuită, ci o poveste din cartea selectată pentru Programul de lectură Chişinăul citeşte – 2019„Prietenii mei dragi” de Eugen Doga. Da, da, aţi auzit bine: cartea e scrisă de renumitul compozitor Eugen Doga, compozitorul care,  pentru merite deosebite în domeniul muzicii, a fost decorat , în anul 1997, cu Medalia de Aur ,,Omul secolului XX”. Impresionaţi de frumoasa  relaţie de dragoste dintre căţeluşul Joy şi pisicuţa Tezi, micii reporteri, în unanimitate, au recunoscut că doar o prietenie adevărată ne face mai buni şi mai frumoşi la suflet!

Toate bune şi frumoase, dar copiii ardeau de nerăbdare să afle cum pot deosebi o ştire falsă de una adevărată, or, în ultima perioadă se vorbeşte foarte mult despre acest fenomen atât la radio, cât şi la TV. Şi iată ce au aflat:

Citind o ştire, nu te lăsa vrăjit de poveste, informează-te despre site, cine îl deține și cu ce scop. VERIFICĂ SURSA!

Titlurile pot fi capcane! Află întreaga poveste! CITEȘTE TOATĂ ȘTIREA !

Informează-te despre autor. Este credibil? Există în realitate? CAUTĂ AUTORUL!

Caută ştirea și pe internet. Vezi dacă informația oferită este susținută din alte surse. CE DOVEZI EXISTĂ?

Unele publicații reiau știri vechi, deloc importante pentru evenimentele curente. VERIFICĂ DATA!

Dacă e gogonată, ar putea fi o satiră. Verifică sursa și autorul, ca să fii sigur! POATE FI O GLUMĂ!

Informează-te și la bibliotecă sau consultă un site specializat în  domeniu. ÎNTREABĂ UN EXPERT!

Proaspăt informaţi, micii reporteri radio TV au purces la scris ştiri. O bună parte din cele false au fost pe loc depistate de experţii noştri, pe când cele adevărate au fost însoţite de ovaţii şi aplauze!

Şi dacă tot exploram capitolul ştiri, ne-am propus să facem şi puţină publicitate (e tot un fel de ştire, am zis noi!). Copiii au propus spre vânzare mai multe obiecte oferite cu multă bunăvoinţă de sala pentru copii a Bibliotecii „Târgu-Mureş”.

Astfel, Bogdan ne-a convins că o stropitoare e întotdeauna binevenită într-o gospodărie şi nu este deloc scumpă: doar 25 de lei!

Sandu a făcut publicitate cutiuţelor cu pioneze multicolore, care ar infrumuseţa orice panou de publicitate!

Aisha ne-a recomandat un rucsac pentru copii în care vor încăpea 3 păpuşi, doi iepuraşi de pluş, o sticlă de apă plată şi 4 ciocolate!

Lorena s-a grăbit să facă publicitate jucăriilor de pluş: sunt moi, de dimensiuni medii, confecţionate din materiale textile naturale, încap în orice rucsac, fapt ce le permite copiilor să le poarte cu ei şi la şcoală. Mai mult, ele pot fi spălate în maşina de spălat!

Dumitru ne-a oferit un stilou, instrumentul de scris, care te ajută sa pui pe hârtie cuvintele într-un mod frumos şi elegant. El e întrebuinţat, de cele mai multe ori, de către copii, la şcoală, dar e şi un obiect de birou folosit de persoanele care trebuie să dea semnături importante. Dacă vrei să cumperi un astfel de articol de birotică, a spus Dumitru, poți alege unul dintre modelele marca „Biblioteca Târgu-Mureş”! 🙂

Badea Mihai, negăsind nici un obiect  demn de publicitatea unui bade, a făcut publicitate … ceasului său de mână, primit în dar de la mama! În premieră, la Ora TV i s-a făcut, de fapt, publicitate … mamei!

Şedinţa a culminat cu improvizările copiilor despre un prieten imaginar. Fără a da detalii, vă spunem doar atât: toţi participanţii Ora TV, vorbind despre un prieten virtual, l-au înzestrat cu cele mai frumoase calităţi – onestitate, inteligenţă, acurateţe, devotament şi frumuseţe sufletească.

Dar cum ar trebui să fie prietenul vostru imaginar?  Ne-ar plăcea să citim raspunsurile voastre în comentarii.