IMG_6502
Lansarea cărții „Dăruire”, autoare Valentina Moșneaga-Mitrofan

La Biblioteca „Târgu-Mureș” a avut loc lansarea de carte Dăruire de Valentina Moșneaga-Mitrofan. Stabilită în Italia, autoarea a revenit la Chișinău cu cartea Dăruire pentru a participa la cea de a XXIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret la care au participat circa o sută de edituri și distribuitori de carte din opt țări.

Valentina Moșneaga-Mitrofan nu e la prima carte. Are în palmaresul său mai multe cărți de proză și poezie pentru copii, dar și pentru adulți, care i-au adus mai multe premii și diplome de mențiune în cadrul Saloanelor Internaționale de Carte la care participă permanent.

Cartea Dăruire, o carte de poezii pentru copii mari și mici, de-a dreptul, foarte bine îngrijită și foarte frumos ilustrată chiar de fiica, Lia Motrofan (imagini alb-negru) și sora autoarei, Elena Moșneagu (imagini color), a fost recunoscută și menționată ca fiind una dintre cărțile bune, propuse în cadrul Salonului de Carte și autoarea s-a grăbit să-și împărtășească emoțiile și cu cititorii Bibliotecii Târgu-Mureș.

 

La rândul lor, copiii, prezenți la eveniment, au prezentat un moment artistic inspirat din noua carte a autoarei, recitând poezii și demonstrând cât de aproape le sunt versurile despre natură și copilărie.

Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă caldă şi foarte prietenoasă.  Autoarea a fost sinceră cu cititorii săi și le-a povestit despre cum a început să scrie cărți pentru copii, dar și cum a apărut cartea Dăruire.

Am avut de învățat multe lucruri bune de la copii, spune autoarea, și nu mi-e rușine s-o recunosc. Lucrând câțiva ani în calitate de educatoare la grădiniță și mai mulți la Biblioteca Națională Ion Creangă, am trăit clipe deosebite alături de copii, am cunoscut bucuriile, dar și problemele lor… Iată de ce mă captivează această lume plină de farmec și binecuvântare, de inocență și de frumusețe sufletească…

Extrem de emoționată de prestația copiilor, autoarea cărții le-a recunoscut că noua sa carte cheamă copiii să aibă grijă de natură și de soarta ei în condițiile pe care le trăim astăzi: Toți împreună putem face natura mai frumoasă și mai sănătoasă. De noi depinde viitorul nostru și al ei!

Vădit impresionați de sinceritatea scriitoarei, copiii au luat-o la întrebări:

De ce s-a stabilit cu traiul în Italia?
Ce face atunci, când i se face dor de țară și de casa părintească?
Care este scriitorul preferat?
Care este prima carte pe care a scris-o?
Cum procedează atunci, când îi vine un vers și nu are pixul și hârtia la ea?
Ce o inspiră atunci, când scrie o carte nouă?

IMG_6557A fost o întâlnire de neuitat pentru copii cu o scriitoare care trece fiecare vers prin sufletul său și ne învață pe noi, cititorii, să fim mai buni, mai iubitori, mai respectuoși cu mama Natură și cu lumea din jurul nostru.

IMG_6548

Ludmila Stoianov,
șef sector Biblioteca „Târgu-Mureș”