ghiozdanul zburator-600x600Salut, prieteni! Sunt Dănuţ, curiosul de la Biblioteca Târgu-Mureş! Astăzi doamna învăţătoare ne-a propus să participăm la expoziţia de Paște care se organizează la noi în liceu. Colegii mei, care mai de care, au venit cu idei şi propuneri: să confecţionăm ouă de diferite culori, puişori ascunşi în iarbă, felicitări şi desene. Eu şi colega mea de bancă, Steluţa, am decis să facem …un iepuraş de Paşte! Mi-ar plăcea s-o impresionez pe Steluţa cu nişte detalii frumoase despre iepuraş, dar, din păcate, nu prea cunosc multe. Am mers, ca întotdeauna, la bibliotecă, unde mă aştepta prietenul meu Doc, şi iată ce am aflat…

disney-s-snow-white-and-the-seven-dwarves-doc-lifesize-standup_a-G-2568290-0– Ştiu că voi, copiii, aşteptaţi cu mare nerăbdare iepuraşul de Paște pentru că vă aduce multe cadouri şi dulciuri. Însă, mulţi dintre noi se întreabă de unde oare a apărut acest iepure în contextul sărbătoririi Paștelui? Ei bine, Dănuţ, trebuie să ştiţi că Iepurașul de Paște, aducător de ouă roşii, provine de pe meleagurile germane și simbolizează rodnicia şi bunăstarea.

– Nici prin cap să-mi treacă, Doc! Şi de când iepurașul ne tot aduce daruri?

– Prima apariţie a iepuraşului, ca simbol al Paştelui, a avut loc în Germania, este menţionat în carţi în jurul anului 1500. De altfel, germanii sunt primii care, în 1800, au inventat dulciurile în formă de iepuraşi din aluat şi zahăr. În aceeași perioadă, în Franţa şi Germania, au apărut şi primele ouă din ciocolată.

– Şi oare de ce anume iepurele a fost ales ca simbol al Paştelui?

eostre– Originea tradiţiei Iepuraşului de Paşte se regăseşte în sărbătorile anglo-saxone ale fertilității dedicate Zeiţei Primăverii, Ēostre, în ţarile din nordul Europei. De altfel, denumirea în engleză a Paştelui (Easter) vine tot de la numele zeiţei.

– Nu prea înţeleg, Doc… Zeiţa este cea care a adus iepuraşul pe masa de Paşte?

– Într-un fel, da… O veche legendă spune că zeiţa Eostre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp, în zăpadă. Zeiţa a vrut s-o salveze de la moarte şi a transformat-o într-o iepuroaică ce şi-a păstrat posibilitatea de a depune ouă. În semn de mulţumire pentru binefăcătoarea sa, iepuroaica decora ouăle făcute şi le dăruia zeiţei. Din această legendă s-a născut şi tradiţia ca iepuraşul să aducă daruri copiilor.

–  Am înţeles, Doc. Cred că nu e deloc întâmplătoare alegerea iepuraşului pentru această misiune. Am învăţat la şcoală că iepurele este animalul ce simbolizează, în mai multe ţări, viaţa nouă care renaşte primăvara şi bucuria de a avea mulţi urmaşi.  

– Trebuie să ştii că iepurele a întrat în lista obiceiurilor de Paște la sfârşitul sec. 16, la multă vreme după ouăle roşii şi mielul de Paște. Începând din 1682, iepuraşul este cel care aduce ouăle vopsite în Germania. Lucrul acesta i se datorează unui doctor din Heidelberg care, în acel an, a răspândit multe cărţi şi ilustrate poştale, înfăţisând iepurele de Paște.

Deşi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinităţii în multe culturi. În traditia chineza, bunăoară, iepurele este o creatură care trăieşte pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului – esenta vietii la chinezi. Pentru budişti iepurele este, de-asemenea, o creatură de pe Lună. Legenda spune că, neavând ofrandă  ca să-i aducă zeitei Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca răsplată, a fost aşezat pe Lună. 

– Dar în America, iepuraşul, la fel, vine cu daruri pentru copii?

– Da. În America această tradiţie a apărut prin 1700, odată cu sosirea în Pennsylvania a primilor colonişti germani, şi s-a răspândit, cu adevărat, abia după 1865, atunci când au început să serbeze Paștele. În acele vremuri, copiii americani obişnuiau să-si confecţioneze singuri un fel de cosulţe  în care strângeau ouăle ascunse de părinţi în casă, în hambar sau în grădină. Uneori băieţii îşi foloseau şepcile, iar fetiţele – bonetele pentru a improviza acel cuib special care urma să se umple cu ouă roşii.

– Mmmm..interesant…acum am înțeles de ce tati când îmi aduce ceva bunișor, zice că-i de la iepuraș 😀

– Ha! Ha! Așa e, Dănuț! 😀

– Mulţumesc, Doc. Am aflat atâtea lucruri noi şi interesante despre iepuraşul de Paşte! O voi impresiona, fără îndoială, şi pe Steluţa! Sunt sigur că vom confecţiona cel mai frumos Iepuraş de Paşte pentru expoziţie!

– Nu vă spuneam eu că sunteţi nişte norocoşi? Pe lângă faptul că magazinele sunt pline până la refuz de iepuraşi de pluş, îi mai aveţi şi pe cei de ciocolată pe masa de sărbătoare.

– E tot, Doc?

– E tot, Dănuţ!

– Pa, pa, până la invenţia viitoare!

SĂRBĂTORI FERICITE, dragi copii și părinți!

between-clipart-19