flyout-baietiSalut, prieteni! Sunt iarăşi eu, Dănuţ, curiosul de la Biblioteca Târgu-Mureş. Astăzi am aflat o noutate senzaţionaţă: în luna mai 1886 a fost lansată pe piaţă băutura răcoritoare Coca–Cola. Am auzit ştirea chiar la o emisiune matinală, în cadrul calendarului zilei. M-a intrigat atât de mult această noutate, încât am decis să mă întâlnesc cu prietenul meu Doc pentru a afla nişte detalii! Şi iată ce mi-a povestit…

41RytyIBfGL._SY355_
Înțeleptul Doc

– Ai dreptate, Dănuţ. Era anul 1886. La New York Harbor muncitorii construiau Statuia Libertăţii, iar la 800 de mile depărtare un alt măreţ simbol urma să fie descoperit… Era deja seară târzie, când farmacistul John Pemberton din Atlanta, încercând să găsească un remediu, care să-i ia durerea de cap, a amestecat mai multe soluţii, obţinând un lichid de culoarea caramelei. Iar pentru ai îmbunătăţi gustul, i-a mai adăugat şi sifon! Apoi l-a dus la farmacie, unde amestecul a fost probat de mai mulţi clienţi care au recunoscut unanim: noua băutură avea un gust absolut special!

Şi băutura asta era Coca-Cola?

– Exact! Pemberton a fost inspirat în marea sa descoperire, din simplă curiozitate, de fapt, la fel ca şi mulţi oameni care, prin invenţiile lor, au schimbat istoria.

– Încerc să înţeleg cum a ajuns miraculoasa băutură să fie comercializată în magazine, dacă a fost inventată de un farmacist şi testată la famacie?

– Aha, te-am intrigat! Ascultă mai departe. Farmacia a început să vândă amestecul cu 5 cenţi paharul. Contabilul lui Pemberton, văzând că băutura se vinde ca pâinea caldă, a trecut invenţia în actele sale, numind-o simplu: Coca-Cola. Aşa şi i-a rămas numele în istorie, doar că omenirea, cu siguranţă, nu ştie nici azi ce înseamna Coca Cola…

– Cum, Coca-Cola se vindea şi la pahar?cd5b5bffc4d809e44

– Da, şi numai în 1916, o companie din statul Indiana, a început să fabrice faimoasa sticlă de Coca-Cola. Pe măsură ce înainta în noul secol, băutura a început să fie exportată şi în Europa. Prima ţară care a găzduit delicioasa invenţie a fost Franţa.

– Interesant! Deci, faimoasa băutură răcoritoare a apărut parcă… dintr-o joacă?

– Exact! Dar cel mai curios e faptul că Pemberton nici măcar n-a presupus că a inventat unul dintre cele mai de succes produse din lume. De la 9 pahare de Coca-Cola vâdute pe zi atunci, un secol mai târziu, Coca-Cola Company producea deja 40 mln. tone de băutură.

– Waw! Eu am citit într-o carte de curiozităţi că europenii au savurat cu adevărat Coca Cola în timpul celui de-al doilea război mondial.

– Ai dreptate, Dănuţ. Aceasta s-a întâmplat în 1941, când SUA a intrat în război.  Robert Woodruff, preşedintele companiei din acea perioadă, un geniu al marketingului, a ordonat ca fiecare soldat să primească o sticlă de Coca-Cola cu doar 5 cenţi oriunde s-ar afla.

– Să auzi şi să nu crezi! În 1886 Coca-Cola se vindea doar într-o farmacie din Atlanta…

– …iar astăzi, în al doilea secol de existenţă, se vinde în peste 200 de ţări. Statistica a demonstrat că la fiecare 10 minute, 126 mii de oameni se bucură de un produs Coca Cola.

– Şi printre ei suntem şi noi, cei, care bem Cola la Chişinău.

– Nu spuneam eu că sunteţi nişte norocoşi? Pe lângă faptul că aţi auzit astăzi o istorie despre una din invenţiile, care au schimbat lumea, o mai aveţi chiar şi acasă!

– E tot, Doc?   

– E tot, Dănuţ.

Pa, pa până la invenţia viitoare.

El árbol genealógico de Coca-Cola
Coca-Cola 🙂 Serviți cu plăcere!