773a8b89c3ec20440b949b18d40a7f9cSalut, prieteni! Sunt Dănuţ, curiosul de la Biblioteca „Târgu-Mureş”. Tocmai vin de la o întâlnire cu prietenul meu, atotştiutorul Doc, care a fost foarte drăguţ cu mine şi mi-a răspuns la toate întrebările despre… sanie! Da, da, despre sanie, că este iarnă deja şi dorința cea mai mare a noastră este de a sta mai mult afară, de a savura frumosul anotimp și de a respira aerul curat. Dar, cea mai mare plăcere și satisfacție noi, copiii, o primim de la datul cu săniuța pe derdeluș. Îmi veți spune că nici nu a nins încă şi nu avem zăpadă pentru să

Doc

niuş… De acord, dar ninsoarea e pe drum şi cred că ar fi bine să ne documentăm din timp despre istoria celui mai îndrăgit mod de transport al copiilor pe timp de iarnă. V-ați întrebat vreodată cine a inventat sania şi cum a ajuns la noi? Eu am fost foarte curios şi iată ce am aflat de la bunul meu prieten Doc.

– Când şi unde au fost inventate săniile rămâne, totuşi, un mister, Dănuţ, dar se crede că poporul din Egiptul Antic a folosit sania la scară largă în construcţie pentru a transporta obiectele grele si obeliscurile. Iar modele de sănii au fost descoperite în una din navele „Viking” din Oseberg (Norvegia).

– O navă „Viking” este o navă construită de vikingi?

20171004_154152– Întocmai, Dănuţ. Nava Oseberg este o navă Viking bine conservată, descoperită în urma unor săpături la ferma Oseberg, în județul Vestfold, Norvegia. Această navă este recunoscută ca fiind printre cele mai preţioase relicve care au supraviețuit din Era Vikingă, care cuprinde perioada anilor 700-1050.

– Şi în această navă au fost descoperite sănii care s-au păstrat încă din anii 700-1050?

– Da!  Şi trebuie să ştii că săniile nu erau folosite doar iarna, ci puteau fi trase şi peste terenuri umede, drumuri noroioase, chiar şi pe teren dur cu condiţia ca cineva să le prelucreze tălpile cu ulei sau grăsime, umezindu-le în permanenţă cu apă. În perioadele reci apa se transforma în gheata şi sania aluneca mult mai uşor. Cu timpul, sania a fost foarte valorificată deoarece, spre deosebire de vehiculele cu roţi, a fost scutită de taxele de trecere.

– Dar am văzut într-o carte de istorie o sanie acoperită şi arăta cam neobişnuit…

– A-a-a, te referi la săniile închise, foarte populare în Rusia la sfârşitul secolului al XIX-lea. Sania se numea „vozok” (возок) şi asigura transport de mare viteză prin teritoriile acoperite cu zapadă. Aceasta a fost modalitatea de transport preferat de regalităţi, episcopi şi boieri moscoviţi. Multe sănii regale, (vozok-uri) de importanţă istorică, sunt conservate în Arsenalul din Kremlin.

– Vai! Mi-ar fi stat și mie într-un vozok, nu-i așa, Doc?

– Eee, cum să nu! Cine știe?! Ai toate șansele să devii un rege cu atâtea cunoștințe în tărtăcuța ta mică și curioasă!

– Ha-Ha! Doc, ia povesteşte-mi, te rog, şi despre săniile trase de câini, ador cursele lor!

– Povestea acestor sănii a început în Alaska. Populaţia de aici dintotdeauna a avut sănii perfect construite şi adaptate pentru străbaterea rapidă a tundrei îngheţate. Făcute din lemn, legate cu tendoane de ren şi acoperite cu piei impermeabile de focă, aceste inedite mijloace de transport reprezintă primele sănii destinate tracţiunii canine. Iniţial, erau nişte sănii relativ mici şi erau trase, de obicei, doar de trei câini şi conduse de către un singur om. Cât despre  cursele de sănii cu câini, acestea au devenit cel mai important sport local în regiunile arctice din Alaska, Rusia şi ţările scandinave, detronând chiar schiul pe alocuri.

drumul-romanilor-2– Iar eu am învățat la geografie că şi exploratorul norvegian Roald Amundsen a folosit sănii trase de câini în expediţiile sale din Arctica.

– Uite vezi, ai aflat totul despre sanie: cine a inventat-o si care este istoria acestei inventii. Sper că ţi-am satisfăcut curiozitatea şi ţi-am imbogatit cunostintele.

– Şi iar vei spune că suntem nişte norocoşi!

– Sigur că da! Pe lângă faptul că ați aflat astăzi istoria unei invenţii care a schimbat lumea, o mai aveti şi pe derdeluş în fiecare iarnă! (în caz că este zăpadă :D)

– E tot, Doc?

– E tot, Dănuţ!

Pa, pa, până la invenția viitoare!

vector-three-little-boys-roll-together-on-sled-from-a-hill