4337948fc8cbSalut, prieteni! Sunt Dănuţ, curiosul de la Biblioteca Târgu-Mureş şi mă grăbesc să vă aduc în dar cele mai sincere urări de bine în noul an. Mă bucur că aţi rămas alături de mine şi de prietenul meu Doc, dar şi de colaboratorii bibliotecii.

Astăzi, fiind la bibliotecă, am făcut cunoştinţă cu o domnişoară, ce căuta insistent o carte cu legenda lui Moş Crăciun. Nu a găsit-o şi s-a întristat… M-am apropiat de ea şi i-am promis că voi afla totul despre cel mai așteptat și iubit moș din lume! Zis şi făcut! M-am întâlnit de urgenţă cu atotştiutorul meu prieten Doc şi iată ce am aflat…

– Moș Crăciun, Dănuţ este, cu siguranță, un personaj bine cunoscut în întreaga lume. Totuși, puțini sunt cei care știu legenda ce leagă nașterea Domnului de sosirea moșului cu obrajii rumeni şi barbă lungă în noaptea de Ajun.

Doc

 – Da, da şi coboară pe hornul caselor pentru a răsplăti cu dulciuri și jucării copiii din întreaga lume! Mai ştiu că Moș Crăciun trăiește în Laponia, alături de soția sa, Crăciuneasa, și de spiridușii care îl ajută să facă jucării pentru a le dărui în noaptea de Ajun copiilor.

 – Da, dar sunt şi din cei care spun că moșul e un spirit care colindă pământul, cu sania trasă de reni, pentru a răsplăti doar copiii ascultători!

– Iată aici, Doc, dă-mi voie să te contrazic! Nu cred că bunul nostru moş aduce daruri doar copiilor cuminţi. Eu cred că în noaptea de Ajun el intră în casele tuturor copiilor din lume, iar copiii, la rândul lor, devin mai buni, mai cuminţi şi mai ascultători, găsind darurile  moşului.

– Cred că ai dreptate, Dănuţ. În noaptea de Ajun, fiecare dintre noi, devine mai bun! Dar să revenim la legenda lui Moş Crăciun…

– Sunt foarte curios s-o aflu şi s-o postăm pe blogul Regatul Spiriduşilor al bibliotecii Târgu-Mureş, pentru că mulţi copii abia aşteaptă s-o citească!

Există mai multe legende, Dănuţ, care explică apariția cadourilor sub Bradul de Crăciun. Una dintre acestea spune că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile nașterii, i-a cerut adăpost lui Moș Ajun. Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun. Ajunsă la casa lui Crăciun, Maica Domnului o găsește acasă pe soția acestuia, Crăciuneasa, și îi cere adăpost. Crăciuneasa nu a stat mult pe gânduri, însă știindu-și soţul rău și necredincios, nu o primește în casă și o trimite să nască în grajdul vitelor…

– Nu pot să cred, Doc!

127644_sfanta-familie-nasterea-domnului– Nu fi nerăbdător, Dănuţ, ascultă mai departe! Fără să-i spună nimic soțului ei, Crăciuneasa o ajută pe Maica Domnului să-l nască pe Pruncul Isus. Aflând despre asta, Crăciun își pedepsește soția și îi taie mâinile. Dar, printr-o minune, Maica Domnului o vindecă și îi lipește mâinile la loc. Văzând această minune și aflând că în grajdul său s-a născut Domnul Isus, Crăciun se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel „primul creștin”. Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci..

– A-a-a, şi de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și ne pune sub brad cadourile multașteptate!

– Întocmai!

– Dar renii, Doc, de unde i-a luat moşul?

– Renii, Dănuţ, au apărut într-o altă legendă despre Moş Crăciun, care spune că odată, demult, era un bătrân care făcea jucării. Îi plăcea atât de mult acest lucru, încât le făcea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 decembrie el le vindea la un târg (le vindea foarte ieftin, pentru că oamenii nu prea aveau bani să le cumpere).

12-16-18tn-be-viet-van-vietÎntr-o zi, de Crăciun, pe drumul de întoarcere de la târg spre casă, bătrânul a zărit la o fereastră trei copii care, probabil, nu primiseră nici un dar în acea zi specială. Bătrânul, văzându-i trişti, a vrut să le ofere ceva, dar nu mai avea nicio jucărie, pentru că era pentru prima dată când le vânduse pe toate… Şi-a dorit atât de mult să le dea o jucărie în dar încât, printr-o minune, pe fundul sacului a apărut una. Le-a dăruit-o copiilor, făcându-i fericiţi şi şi-a dat cuvântul să facă jucării pentru toţi copiii, chiar şi pentru cei care nu-şi permit să le cumpere. La gândul acesta, în faţa lui a apărut o căprioară rănită. Bătrânul a bandajat-o, iar aceasta, în semn de mulţumire, a făcut să-i apară în faţă renii şi sania. Straiele vechi şi zdrenţuite ale bătrânului s-au schimbat în unele frumoase şi roşii. Aşa a apărut Moş Crăciun şi sania trasă de opt reni.

– Da, îi stă foarte bine îmbrăcat în costum de culoare roşie cu blăniţă albă pe margini, cizme negre şi căciulă roşie şi pufoasă. E cel mai frumos şi mai aşteptat moş din lume!

– Se spune că tot anul Moş Craciun construieşte jucării pentru cei mici, ajutat fiind de spiriduşi. El primeşte şi citeşte scrisorile copiilor din toată lumea despre ceia ce-şi doresc să găsească sub bradul de Crăciun.

– Iar în Ajunul Crăciunului, urcă în sania cu daruri şi porneşte să le ducă copiilor.

mos-craciun-copii-reni-cadouri-imagini– Sania zboară trasă de reni şi se opreşte la casa fiecărui om unde micuţii îşi aşteaptă darurile.

 – Şi iarăşi vei spune ca suntem nişte norocoşi, Doc!

– Sunteţi foarte norocoşi, Dănuţ! Pe lângă faptul că aţi citit astăzi legendele despre Moş Crăciun, mai primiţi şi daruri de la el în fiecare an în seară de Ajun.

– E tot, Doc?

– E tot, Dănuţ!

Pa, pa până la întâlnirea viitoare.

mos craciun imagini animate luna stele