narcise-31Se spune că fiecare lună a anului are caracteristică o anumită floare. Floarea lunii martie este minunata narcisă, asociată cu renaşterea şi noile începuturi, datorită faptului că este printre primele flori ce apare primăvara. Iar în unele tradiţii este floarea care se oferă la botezul unui nou-născut.

Potrivit unei legende, narcisele au înflorit pentru prima dată la moartea lui Narcis, un tânăr nespus de frumos, fiul Zeului fluvial Cefiso şi al nimfei Liriope din mitologia greacă. Deşi era înconjurat de dragostea şi admiraţia celor din jur, Narcis rămânea indiferent la atenţiile şi propunerile amoroase, preferând vânătoarea, la care era foarte iscusit.

De frumosul tânăr s-a îndrăgostit nebuneşte nimfa Echo, însă, fiind respinsă, s-a stins de durere și de dragoste neîmpărtăşită.
După moartea nimfei, Narcis a fost blestemat de zeița răzbunării, Nemesis, să nu poată iubi niciodată pe nimeni și să se îndrăgostească de el însuși. Făcându-l să-şi vadă chipul în apa unui izvor, tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine și, dorind să-și îmbrățișeze chipul reflectat în apa, Narcis cade și se îneacă. Nimfele au venit să-l plângă și l-au transformat într-o floare parfumată, care înflorește la sosirea primăverii și-i poartă numele, o floarte numită narcisa. Se spune că florile de narcisă își țin capul în jos asemenea lui Narcis care se oglindea în apă, iar în centrul florii au rămas chiar și lacrimile tânărului…

Se crede că Narcis a murit deoarece nu a vrut să se dăruiască. De la Narcis vine și termenul narcisism, care denotă un grad excesiv al stimei de sine și reprezintă o dragoste și o admirație exagerată, adesea patologică, față de propria persoană.

O legendă spune că narcisa a înflorit pentru prima dată în Grădina Ghetsemani din Ierusalim, la învierea lui Iisus Hristos.
Narcisele ar fi înflorit și la ultima cină luată de Iisus cu apostolii săi, de aceea, în multe țări din Europa, narcisa simboliza renașterea și învierea, fiind considerate flori pascale cu simbolistică religioasă nelipsite din casele și curțile oamenilor în perioada de Paște.

Simboluri și superstiții legate de narcisă

 • Narcisa este considerată floarea timidităţii, a prieteniei şi respectului, dar şi simbolul iubirii neîmpărtăşite și iraţionale.
 • Narcisa este simbolul național al Scoției, înflorirea ei și nașterea mieilor vestind primăvara.
 • În America de Nord floarea de narcisă este simbolul unei asociații care luptă împotriva cancerului.
 • Narcisa este și floarea națională a regatului Wales, deoarece înflorește în preajma zilei de 1 martie, când se sărbătorește ziua Sfântului David, patronul locului.
 • În Egipt și în Franța narcisa simboliza ghinionul și moartea, fiind o floare folosită, exclusiv, la funeralii.
 • În China, însă, era considerată o floare aducătoare de noroc, fiind utilizată în ceremoniile dedicate Anului Nou ca un simbol al vieții și al renașterii.
 • În Anglia se spune că numărul puilor de gașcă, care vor ieși din ou și vor trăi, este egal cu numărul firelor de narcisă aduse în casă.
 • La greci narcisele sunt florile Moirelor, zeițe ursitoare, care hotărăsc destinul nou-născutului.
 • În unele țări din Europa de Vest, narcisa este considerată aducătoare de ghinion și nu este nici plantată în curte, nici adusă în casă.
 • Există peste 1.000 de varietăți de narcise.
 • Sunt cunoscute specii de narcisă care înfloresc toamna.
 • Se consideră o garanție a fertilității cuplului dacă în noaptea nunții se dormea într-o cameră cu narcise.
 • Pusă în buchetul de nuntă, narcisa simbolizează fertilitatea.
 • Se spune că vrăjitoarele folosesc narcisele și bulbii de narcisă în toate vrăjile de dragoste.
 • În medicina tradițională japoneză, narcisa era folosită la vindecarea rănilor.
 • Denumirea populară a narcisei, la noi în țară, este: ghiocel galben, trompeta sau cocorița.

surse:
Ferrari, Anna . Dicţionar de mitologie greacă şi română. Bucureşti, 2003.
Limbajul florilor, legende și mituri
https://www.casa-gradina.ro/
https://www.daciccool.ro/