okScriitoarea americană Jennifer Weiner s-a născut în 1970, la o bază militară din Louisiana, în familia unui medic militar. A absolvit Universitatea Princeton și a activat ca producător TV și jurnalist în Kentucky și Philadelphia. A debutat cu romanul Super-tare la pat în 2001. Iar Eu și sora mea mai mare, apărut în 2002, a fost ecranizat în 2005, cu Cameron Diaz, Toni Collette și Shirley MacLaine în rolurile principale. Au mai urmat câteva romane, iar în 2008 a scos de sub tipar Unele fete, continuarea romanului Super tare la pat.

În 2017, cunoscuta autoare de bestsellers, publică cartea Cel mai mic Bigfoot, inclusă în Concursul de lectură „Bătălia cărților” 2020, categoria copii (11-14 ani), proiect implementat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj.

Astăzi, cărțile lui Jennifer Weiner sunt vândute în peste 9 milioane de exemplare, în 36 de țări. Autoarea a apărut în mai multe emisiuni de televiziune (The CBS Early Show, The Martha Stewart Show). Are două fiice, îi plac apusurile de soare, plimbările pe plajă și sushi.

Cel mai mic Bigfoot este o frumoasă poveste pentru copii, însă poate fi citită de oricine, chiar și de adulți. Este cartea care ne învață un lucru foarte simplu, și anume, că viața, așa cum este ea, e mult mai frumoasă când o împarți cu prietenii și că adevărata fericire se regăsește în lucruri mărunte.
Eroina cărții, Alice Mayfair, o fetiță de 12 de ani, pășește prin lume cu multă neîncredere. Privită ca o ciudată, ignorată de familie și trimisă la cel de-al optulea internat din viața ei, Alice suferă de neintegrare și-și dorește mult să aibă un prieten.
Fiind înscrisă de părinți la o școală nouă, unde lecțiile se țineau în aer liber, fetița reușește cât de cât să se integreze. Dar Jessica, o fată rea, îi face o farsă foarte urâtă – o filmează în timp ce este dezbrăcată, plină de noroi și o pune pe niște afișe alături de bigfooti și monștri. Astfel, toți din curte râdeau de Alice, făcând-o și mai nefericită.

În fiecare noapte, fetiță ieșea afară ca să rămână singură cu necazul ei și, astfel, o cunoaște pe Millie, o drăguță creatură cu blăniță. Millie și-a dorit dintotdeauna să-i cunoască pe neîmblăniți, adică pe oameni. În noaptea ceea micuța sprintenă fuge de acasă și a căzut în lac. Aproape că se înecă, deoarece nu știa să înoate, iar Alice, fără a sta pe gânduri, a sărit în apă și a salvat-o.
Pentru prima dată, un Îmblănit a pășit în lumea unui Neîmblănit și, cunoscându-se, fiecare va descoperi în celălalt ceea ce lui îi lipsește. Fiecare va înțelege de ce a fi diferit nu înseamnă a fi ciudat, ci înseamnă doar o altfel de perfecțiune. Micuța Alice e fericită – salvând-o pe Millie de la înec, ea își găsește, în sfârșit, prietenul mult visat.
Dar Millie și toată familia ei au un mare dușman, un băiat pe nume Jeremy, obsedat de bigfooti și monștri. El refuză să creadă că oamenii sunt pregătiți și ar putea să-i îmbrățișeze și să-i iubească pe cei diferiți de ei.

Cum credeți, Millie și neamul ei, au reușit să supraviețuiască? Sau au fost nevoiți să se mute departe, departe ca să nu mai fie vânați?

Alice și micuța Millie vă așteaptă pe paginile acestei cărți minunate, unde veți găsi răspuns la foarte multe întrebări. Iar scriitoarea Jennifer Weiner încearcă să vă transmită prin Cel mai mic Bigfoot că este în ordine să fim diferiți, că trebuie să ne acceptăm unii pe alții așa cum suntem, că trebuie să privim dincolo de aparențe.

Lectură plăcuta!

Ludmila Stoianov,
colaborator al Bibliotecii Târgu-Mureș