Salut, prieteni! Sunt Dănuț, curiosul de la Biblioteca Târgu-Mureș, și vin astăzi cu o surpriză pentru voi. M-am întâlnit recent cu bunul meu prieten Doc. Enigmatic, ca de obicei, mi-a spus că are pentru voi o informaţie despre o invenție, care, odată apărută pe lume, a devenit o adevărată ispită pentru om.

Invenția despre care voi povesti, Dănuț, este, de fapt o enigmă, fiind reprezentată de punctișoare, semne și diferite liniuțe, care au anumite semnificații.

Încerc să ghicesc despre ce e vorba și nu-mi reușește.  Poate-mi dai vreun indiciu, Doc?

– Cu plăcere, băiete. Faptul că e preferată numai de om îți spune ceva?

Aaa, știu, e mașina!

Nici pe departe.

Atunci e… telefonul mobil!

– E ceva mai cald deja.

– Înseamnă că e, totuși, ceva ce-și are locul în buzunarul omului.

– De fapt, e ceva ce și-a găsit locul pe corpul omului, nu în buzunarul lui.

– Paltonul?

– Ba nu, tatuajul, Dănuț! Acele semne, puncte și liniuțe fixate pe piele prin înțepare, care, în ansamblu, fac un desen obținut prin pătrunderea pigmenților sub epidermă. Din cele mai vechi timpuri aceste desene au avut, în primul rând, rolul de comunicare.

– Nu prea înțeleg, Doc.

 – E simplu, Dănuț. De exemplu, pentru pieile roșii, fața era un adevărat buletin de știri. Un luptător gata de atac avea un ochi vopsit în negru și altul în alb, iar după uciderea unui dușman, acesta-și imprima palma înnegrită pe bărbie în semn de victorie.

Mmmm… interesant! Foarte original comunicau pieile roșii!

Iar în Tahiti tatuajele reprezentau istoria persoanei care le avea pe corp. Când deveneau adulți, băieții primeau un tatuaj care marca acest eveniment. Bărbații își tatuau un model special atunci când se căsătoreau, iar femeile își făceau pe umăr un simbol care indica meșteșugul la care se pricepeau cel mai bine.

Oho!

Da, da, și cu cât o femeie avea mai multe tatuaje care indicau meșteșugurile apreciate la vremea respectivă, cu atât creșteau șansele de a fi cerută în căsătorie.

– Eu am văzut odată un domn cu un dragon tatuat pe umăr. Oare ce-o fi însemnând?

– Poate domnul a fost în China? Pe timpuri, călătorii, ajungând pe o insulă exotică, își făceau câte un tatu care simboliza locul în care au ajuns în aventurile lor pe mare. Marinarii au început să însușească acest tip de artă și, la întoarcere, practicau această meserie în țările lor natale. Astfel, au apărut primele saloane de tatuaj, iar în 1700 moda tatuajului a fost răspândită și în Europa.

Deci, tatuajele au o istorie mult prea veche decât am putea crede. Și eu, care eram sigur că acestea au apărut odată cu trupele rock…

Apropo, semnificațiile pe care le-au avut de-a lungul istoriei au fost cele mai diverse, ajungând astăzi să nu existe limite profesionale a celor care poartă tatuaje – sportivi, profesori, juriști sau mecanici deopotrivă.

Dar prin ce metode se realizau tatuajele?

– Americanii foloseau cuțitașe îmbibate în cerneală. În Noua Zeelandă băștinașii își ciopleau în piele trăsăturile pe care doreau să și le imprime și-și turnau în răni culorile alese. Iar în 1891, americanul Samuel O’Reilly a patentat faimoasa mașină de făcut tatuaje, perfecționând un sistem de tipografie reprodus în miniatură. Sistemul avea un ac, care vibra foarte repede, penetrând rapid pielea astfel, încât culoarea pătrundea în locul dorit, producând desenul.

Tatuajele au cumva vreo semnificație, Doc?

– Din cele mai vechi timpuri se credea că purtătorul unei imagini chema la el spiritul acelei imagini. De exemplu, persoana cu un tigru tatuat avea să devină cu timpul el însuși o persoană cu aceleași însușiri. De-aceea, și în zilele noastre,  sunt foarte populare aceste tipuri de imagini cu tigri, șerpi, dragoni sau vulturi. Asta e, băiete.

Poate să-mi fac și eu un tatuaj?! Ce zici, Doc?

– Dragă prietene, dacă îmi ceri părerea, atunci eu te sfătuiesc să nu-ți aplici niciun desen pe pielea ta fragedă. Tu doar știi că eu le citesc pe toate și nu-mi scapă momentul să-ți transmit și ție din cele aflate.

– Ia zi-mi!

– Colorantul este o particulă străină organismului. Deci, există riscul de a te infecta sau de a face alergie. Deși saloanele moderne utilizează instrumente sterile şi iau măsuri pentru a evita apariția acestor complicații, trebuie să fii foarte precaut.

– Aha! Iată cum.

– Când vei crește mare vei lua singur decizia dacă să-ți asumi aceste riscuri sau nu.

Bine! Am înțeles, Doc? Îți mulțumesc! E tot?

E tot, Dănuț.

Pa, pa până la invenția viitoare!