Salut, prieteni! Sunt Dănuț, curiosul de la Biblioteca Târgu-Mureș. De fapt, acum mai rar merg la bibliotecă pentru că… suntem în pandemie. E foarte trist să trăieşti în pandemie şi să îndeplineşti toate regulile de protecţie împotriva virusului. Iar ieri m-a telefonat bunul meu prieten Doc. Mă tot întreba de sănătate, dar eu m-am grăbit să-l întreb dacă cunoaşte cumva istoria măştii de protecţie. Căci, fiţi de acord cu mine, anume Măria Sa Masca de Protecţie este eroina zilei şi accesoriul principal pe care trebuie să-l purtăm în fiecare zi. Şi iată ce am aflat:

– Din vremuri străvechi, Dănuţ, unii oameni, în anumite împrejurări și din diferite motive, au căutat metode de a-și ascunde fața în public pentru a nu fi recunoscuți. Cât despre măștile medicale, acestea au fost menite să protejeze sănătatea celui care o poartă și nu să-i ascundă identitatea – cel puțin, acesta a fost scopul lor principal.

– Şi cine au fost primii care au folosit masca de protecţie şi pentru ce?

– Aceştia au fost minerii, Dănuţ. Prima atestare a unui asemenea dispozitiv a fost consemnată de Pliniu cel Bătrân, descriind muncitorii Romei antice care lucrau în mină având faţa acoperită cu piei de animale, pentru a nu inhala toxicul oxid de plumb. În Istoria Naturală, Plinius cel Bătrân scria: „Persoanele angajate în ateliere unde se lucra miniul (oxid de plumb) își protejează fețele cu măști din vezica animalelor, pentru a nu inhala praful oxidului care este extrem de periculos. Masca este, în același timp, suficient de transparentă pentru a vedea prin ea.”

Plinius cel Bătrân (stânga) și Leonardo da Vinci | Sursă imagini: Britannica | Biography

 – Aha, deci ei o purtau pe toată fața. Şi ce-a urmat mai apoi, Doc? M-ai intrigat!

–  Ceea ce a urmat în istoria măştilor e foarte interesant! În secolul al XIII-lea, scriitorul italian Rustichello din Pisa a scris despre călătoria sa în Mongolia. Descriind imperiul măreț al hanului Kublai, a povestit și despre obiceiurile de la curtea hanului, inclusiv despre servitorii acestuia: „Și trebuie să spun că cei care îi servesc mâncarea și băutura marelui Kublai sunt unii dintre cei mai de seamă nobili. Ei își acoperă gura și nasul cu șervete din mătase și fire de aur, astfel că nici suflul, nici mirosul lor nu atinge farfuriile și pocalele aduse la masa lui Kublai Han”.

– Vai, Doc! Mințile ingenioase, încă atunci, au înțeles necesitatea omului de a se proteja împotriva microbilor şi substanțelor nocive. 

– Ai perfectă dreptate, Dănuţ! După câteva secole, Leonardo da Vinci scria despre anumite recipiente în care era pus și arsenic. Acestea se aruncau, probabil, pe navele  de război pentru a-i ucide pe marinarii inamici. Da Vinci a inventat mici bucăți de pânză umezite în apă care, la vremea respectivă, erau folosite de marinari pentru a se proteja de emanațiile toxice.

Iar în 1799, pe când lucra ca inginer în minele din Prusia, germanul Alexander von Humbolt a introdus un prototip de dispozitiv respirator confecţionat din cauciuc şi material textil – un sac care se punea pe cap, cu orificii în dreptul ochilor şi furtun care asigura dispersia dioxidului de carbon.

Americanul Lewis Haslet, în 1848, a creat o mască de protecţie cu aspect poros, din material textil şi cu valve de compresie, pentru a asigura o respiraţie corespunzătoare a muncitorilor din fabricile americane.  

– Oho! Dar despre masca antigaz ştii ceva, Doc?

– Eu pe toate le ştiu, Dănuţ! În 1915, când armata germană împrăştia clor gazos împotriva trupelor franceze, în Statele Unite se năştea masca antigaz. Oficial, americanul Garett Morgan a fost desemnat inventatorul măştii de gaze moderne, care ulterior a fost utilizată pentru salvarea a mii de oameni.

La tecnología de las máscaras de gas en la Gran Guerra

– Mmmm… am văzut una asemănătoare, mi-a arătat-o bunelul. A fost amuzant când am probat-o. 😀 Parcă eram extraterestru! Ha-Ha-Ha! Dar când a apărut masca chirurgicală?

– Prima mască chirugicală fost folosită de chirugul francez Paul Berger, în timpul unei operaţii din 1897. Un an mai târziu, Carl Flügge, un bacteriolog  german care studia tuberculoza, a elaborat teoria răspândirii acestei boli prin picături de salivă. Astfel a apărut folosirea în rândul personalului medical a măştii chirugicale, ca metodă de protecţie şi împiedicare a răspândirii tuberculozei.

– Părinţii mi-au povestit despre epidemia de ciumă din sec. 17? Cum s-au descurcat medicii atunci?

Vine pandemia de ciumă după cea de COVID-19? Ce zice Organizaţia Mondială a  Sănătăţii | Evenimentul Istoric

– În perioada când ciuma bântuia Europa, doctorii, Dănuţ, purtau un costum ce arăta cam bizar – în zona feței, „echipamentul” avea un cioc lung și ascuțit. Acesta însă avea un rost, cel puțin așa se credea atunci, deoarece era plin cu tot felul de plante aromate și îmbibat cu parfumuri pentru a alunga mirosurile urâte și contaminarea pe calea aerului. 

– Interesant! Dar masca pe care o poartă astăzi chirurgii, unde şi când a fost inventată?

 – Se întâmpla în sec. 19, Dănuţ. Polonezul Jan Mikulicz-Radecki, un chirurg şi un inovator apreciat în tehnici chirurgicale, este creatorul renumitei măști chirurgicale, din tifon, ce acoperea fața și gura în timpul operațiilor, numită masca lui Mikulicz.

Un portret al chirurgului polonez Jan Mikulicz-Radecki și o imagine din sala de operații / Surse imagini: Wikipedia | Storia Della Medicina

Totuși, la începutul secolului al XX-lea, acest lucru nu era obișnuit în spitale. Şi doar în 1905, rezultatele unui experiment ce a demonstrat cantitatea de streptococi eliminată de pacienți cu scarlatină atunci când tușeau sau plângeau, au dus la recomandarea de a purta măști în mod special în timpul operațiilor. La puțin timp, în 1918, când lumea a fost afectată de o epidemie de gripă, purtarea măștilor a devenit o obișnuință atât  pentru personalul din domeniul sanitar, cât și pentru populație. 

– Halate, mănuși, bonete, măști, saboți medicali… Îmi place echipamentul medicilor chirurgi care intră în sălile de operație. Chiar m-am prins la gândul că aş vrea să mă fac chirurg când voi creşte mare. Medicii sunt nişte eroi adevăraţi!

 – Vei face o alegere bună, Dănuţ! Sănătatea omului dintotdeauna va rămâne cea mai mare prioritate în societatea umană.

 – Mulţumesc, Doc!

– Pentru ce, Dănuţ?

– Pentru că m-ai ajutat azi sa fac două mari descoperiri: am aflat cum a apărut masca de protecţie şi am înţeles că profesia de medic e una din cele mai nobilă profesii din lume!

– E tot, Dănuţ?

– E tot, Doc!

Pa, pa, până la invenţia viitoare!

Surse:

Cine a inventat pentru prima dată masca de protecţie şi la ce a fost ea folosită;
Masca, de la deghizare la nevoia omului de a-și proteja sănătatea. O scurtă istorie;